logo F1online.sk

Vettel: Bariéra by nemala takto zlyhať

Zničená bariéra po nehode Romaina Grosjeana
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala29. 11. 2020

V novodobej histórii Formuly 1 azda ani nepamätáme na incident, pri ktorom by zlyhala bariéra tak, ako dnes pri nehode Romaina Grosjeana. Sebastiana Vettela to znepokojilo, zdôraznil, že takéto zlyhania nemajú v kráľovnej motoršportu čo robiť.

Romain Grosjean odišiel z nehody po svojich, po čom si vydýchol celý formulový padok a hlavne jeho rodina. Pilotom však počas červenej vlajky musel behať mráz po chrbte. Takéto niečo bolo pomerne často na programe pred tridsiatimi alebo štyridsiatimi rokmi, ale nemalo by dnes.

“Na zábery som sa príliš nepozeral, pretože som nechcel, ale dôležité je, že sa odtiaľ dostal,” uviedol Sebastian Vettel, ktorý je spolu s Romainom Grosjeanom na čele Asociácie pretekárskych jazdcov GPDA. “Je jasné, že bariéra by nemala takto zlyhať.”

“Je fajn, že máme bezpečnejšie autá ako zvykli byť v minulosti, ale bariéra by nemala zlyhať. A auto by nemalo takýmto štýlom vzbĺknuť. Neviem, čo sa tam stalo. Momentálne ťažko povedať, ale dôležité je, že sa z toho dostal,” poznamenal rodák z Heppenheimu.

Lewis Hamilton už počas červenej vlajky zdieľal na sociálnych sieťach príspevok, v ktorom vyjadril potešenie, že je Grosjean v poriadku. Poďakoval sa aj Medzinárodnej automobilovej federácii za kroky, ktoré podnikla ku zlepšeniu bezpečnosti.

“Boli to naozaj šokujúce obrázky. Keď si sadneme do auta, tak vieme, že podstupujeme riziko. Ja to nebezpečenstvo, ktoré v tomto športe je, rešpektujem,” rozhovoril sa po pretekoch Lewis Hamilton. “A ten kokpit… Neviem, aké preťaženie prežil, ale som veľmi vďačný za to, že svätožiara zafungovala. Som rád, že mu bariéra nepreťala hlavu alebo niečo také. Mohlo to dopadnúť aj oveľa horšie.”

“Toto je pripomienka ľuďom, ktorí nás sledujú, že ide o nebezpečný šport. Ideme až na hranu, zahrávame sa s ňou, ale musíme ju aj rešpektovať. Ukázalo sa, akú skvelú prácu Formula 1 a FIA odviedli, že z takejto nehody mohol odkráčať po vlastných. Bude sa to prešetrovať a odvedú veľké množstvo práce, aby zabezpečili, že sa to už nezopakuje,” doplnil.