logo F1online.skF1online.sk

Norris o Verstappenovi: Bráni sa mimo trate aj predbieha mimo trate…

Lando Norris a Max Verstappen
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 23:54

Landovi Norrisovi v Austine ušla ďalšia príležitosť priblížiť sa v šampionáte Maxovi Verstappenovi. Sen o titule sa rozplýva ako ranná hmla po ďalšej sérii kontroverzných rozhodnutí komisárov, ktoré sa niekedy chápu ťažko. Norris nad posudzovaním incidentov pokrútil hlavou.

Po zhasnutí červených svetiel sa Lando Norris veľmi dobre odrazil zo svojho miesta. Neprešli sme však ani pár stoviek metrov a hneď sme sa dočkali prvého kontroverzného verdiktu FIA. Max Verstappen v prvej zákrute vytlačil z trate svojho súpera a predbehol ho za bielou čiarou. Komisári sa však na tento moment ani nepozreli.

Na druhej strane Landovi Norrisovi môžeme vyčítať, že na vnútrajšku nechal Verstappenovi priestor. “Nebol dostatočne agresívny, Maxovi nemôžete nechávať miesto,” povedal pri pohľade na opakované zábery Martin Brundle.

Mohol na štarte spraviť viac? “Teoreticky. Musím sa na to spätne pozrieť. Ja som šiel dosť tesne na vnútrajšku a Max sa rozhodol využiť tento úzky priestor,” vrátil sa k štartu Lando Norris. “Zvnútra auta sa mi niečo hodnotí ťažko, niečo zas ľahšie. On šiel do tej zákruty dosť naplno, na čo má právo, ale celkom vyšiel z trate.”

Z palubných záberov sa skutočne zdalo, že Verstappen vyšiel za bielu čiaru. To isté sa zopakovalo aj v dvanástej zákrute tesne pred koncom pretekov, len si Verstappen s Norrisom vymenili pozície útočníka a obrancu. V McLarene boli presvedčení o tom, že v apexe bol Norris vpredu a zároveň mal mať právo na to, aby mu Holanďan nechal miesto. Namiesto toho však Red Bull posunul brzdy tak ďaleko, že sám opustil trať.

Vo vysielačke McLarenu sa rozoberalo, či by mal Norris vrátiť pozíciu, alebo nie. Bolo by to lepšie rozhodnutie? “To sa nedá povedať. V priebehu pár kôl o tom [komisári] nevedia rozhodnúť, takže to očividne nie je jednoduché rozhodnutie. V opačnom prípade by prišlo o čosi skôr. Skúsil som to a on tiež vyšiel mimo trať. Ak opustí trať, je zrejmé, že v nájazde do zákruty to prepálil a tým, čo urobil, tiež získal výhodu. Ja však nie som autorom týchto pravidiel.”

Norris dostal penalizáciu za to, že opustil trať a získal trvalú výhodu. Britský pretekár argumentuje, že aj Verstappen získal výhodu tým, že opustil trať. Vďaka tomu, že posunul brzdy, sa v apexe ocitol o pár metrov popredu, než by reálne mal.

“V tom bode ma predbehol tým, že opustil trať. Takže neviem, čo mám robiť. Bráni sa mimo trate, predbieha mimo trate,” pokrútil hlavou Norris. “Nebudem sa však na to sťažovať. Max jazdil dobre, bránil sa dobre, mali sme fajn preteky. Pravidlá sú však pravidlá.”

Súvisiace články

Diskusia