logo F1online.skF1online.sk

Marko má jasno: Norris má psychické slabiny, Verstappen bude majster

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2024

Lando Norris už od VC Veľkej Británie sťahuje náskok Maxa Verstappena. Z pôvodných 84 bodov je dnes 52 a zdá sa, že by sa tento rozostup mohol v nasledujúcich veľkých cenách ešte zmenšovať. Norris však titul nezíska, trvá na svojom Helmut Marko, ktorý ukazuje prstom na jeho nedostatočnú psychickú odolnosť.

Max Verstappen nevyhral už osem veľkých cien po sebe, čo je vzhľadom na nedávnu dominanciu priam neuveriteľne dlhá šnúra. V tejto chvíli však dominuje niekto iný; Lando Norris sa v Singapure doviezol do cieľa s náskokom viac ako 20 sekúnd, čo podľa Helmuta Marka Verstappen vnímal ako dominanciu “z iného sveta”.

Teraz sa však šampionát dostáva do kritickej fázy, v ktorej si Norris nemôže dovoliť žiadnu chybu. To by mohol byť problém, myslí si Helmut Marko. “Vieme, že Norris má isté psychické slabiny,” vyhlásil v podcaste z dielne motorsport-magazin.com. “Čítal som o niektorých jeho rituáloch, ktoré musí robiť, aby počas pretekového dňa podal dobrý výkon.”

Na druhej strane Verstappen takéto slabiny nemá. Športový poradca červených býkov má preto jasno v tom, že sa stane majstrom. “Je najlepší, je najrýchlejší a okrem toho všetkého má mentálnu silu, aby teoreticky zabojoval o titul majstra sveta, ktorá je väčšia ako Charlesova Leclercova alebo Landova Norrisova.”

Helmut Marko v prípade Norrisa zrejme naráža na jeho rozhovor, v ktorom priznal, že pred pretekmi je veľmi napätý, ba niekedy vraj nedokáže ani nič zjesť. Nedeľa sa tak mení na hotový rituál, ktorý mu pomáha zvládať tlak.

“Vždy mám to isté jedlo, alebo dve jedlá, ktoré striedam,” vysvetlil Lando Norris. “Na raňajky praženicu s toastom a avokádom. Myslím, že toto mám každý deň. Je to také moje nedeľné jedlo — a sobotňajšie, piatkové, štvrtkové… V nedeľu ho však musím mať, inak sa necítim dobre. Na obed nemám veľa času a v tej chvíli som už dosť nervózny.”

“Po ňom mám päť až desať minút priestor na prezlečenie sa. Zapnem si hudbu obyčajne na plné pecky a je mi jedno, či to niekto počuje. Počujú to však na vrchnom poschodí, počuje to aj Oscar vo vedľajšej miestnosti, no púšťam ju naplno a je mi jedno, aká je to hudba. Niekedy je to maximálne relaxačná hudba a všetci sa ma pýtajú, či je všetko v poriadku,” smeje sa 24-ročný Bristolčan. “No, všetko je fajn! Niekdy je to Lewis Capaldi, inokedy niečo tvrdšie ako techno, a niekedy zas Beethoven. Vyberám podľa atmosféry. Nie je to o tom, čo ma nabudí, ale z čoho budem mať najlepší pocit.”

Norris je v tomto smere spontánny a hudbu určite mení častejšie ako jedlo. “Keď nájdem niečo, čo mám rád, v deň pretekov sa mi to ľahko zje, pretože keď som nervózny, niekedy ani nechcem jesť. Niekedy mám na obed malý wrap a to je všetko, čo zjem pred pretekmi: Kura, ryža, ananás, teriyaki omáčka a malý wrap.”

Okrem toho má pilot McLarenu ešte dva zvyky, ktoré opakuje krátko pred štartom. “Do auta vždy naskakujem z ľavej strany. Z pravej strany som asi nikdy nenastúpil. Nie je to tak, že by som musel zľava naskakovať, ale vznikol z toho taký zvyk. Teraz by som sa cítil zvláštne, keby som do auta naskočil z opačnej strany. A napokon si so všetkými mechanikmi ťuknem päsťou.”

Súvisiace články

Diskusia