logo F1online.skF1online.sk

Norris sa nevie zbaviť nervozity: V nedeľu nič nejem ani nepijem

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2024

Lando Norris vo svojej kariére odjazdil už viac ako sto pretekov, no až teraz sa z neho stáva kandidát na majstrovský titul. Aj to zvyšuje tlak na jeho pleciach, no on pripúšťa, že to s tým až tak nesúvisí. Pred kľúčovým výkonom je nervózny a zrejme aj vždy bude.

Oscar Piastri si pred letnou prestávkou vyslúžil pochvalu od viacerých osobností F1 na čele s Helmutom Markom za to, že je oveľa chladnokrvnejší než Lando Norris. Neprejavuje emócie a v kľúčových chvíľach býva pokojnejší, čo mu v neskoršej fáze jeho kariéry určite pomôže. Najmä v momentoch, keď príde na lámanie chleba.

Od jeho tímového kolegu sú však teraz väčšie očakávania aj vzhľadom na to, že má zabojovať s Maxom Verstappenom o titul. S tým súvisí aj tlak a nervozita, ktorá ho vraj sprevádza od začiatku kariéry. “Vždy ste pod tlakom. Pred kvalifikáciou a pred pretekmi som stále nervózny, stále cítim rovnaké vzrušenie a nervozitu,” spovedal sa na tlačovke pred talianskymi pretekmi Lando Norris. “V nedeľu len sotva niečo zjem a kvôli tej nervozite a tlaku mám problém aj niečo piť.”

Pre pilota F1 je však dôležité to niekam presmerovať. “Myslím si, že ide o to, ako z toho spravíte niečo pozitívne? Ako dosiahnete, aby to na vás nedoľahlo negatívne, ale využijete to pozitívne, aby ste sa koncentrovali na tie správne veci?”

“Keď vstupujete do kvalifikačného kola, keď musíte ísť naplno, zakaždým máte srdce až v hrdle. Máte nervy, ste pod veľkým tlakom; ak to na brzdách preženiete o jeden meter, zatočíte v nesprávnej chvíli alebo sa niečo stane, tak je po všetkom,” uvedomuje si, čo je v stávke. “Na druhej strane je to úžasný pocit, ktorý sa v mnohých iných športoch nedá napodobniť. Stále som nervózny a asi sa nikdy nenaučím nebyť nervóznym.”

Norris však verí, že v tejto fáze jeho kariéry mu to už nespôsobuje veľké problémy. “Keďže som s tým mal veľké problémy vo svojich začiatkoch vo Formule 1, myslím si, že som sa to naučil celkom dobre zvládať. Pomáha mi to dokonca aj v mojej súčasnej pozícii, keď možno o šampionát nebojujem bok po boku s Maxom, ale vynára sa viac otázok a prichádza tlak, že každý víkend musím podať výkon.”

“V minulosti som s tým dosť bojoval, ale teraz sa s tým dokážem lepšie vyrovnať, a preto to na mňa nemá taký vplyv. Som v pohode, stačí mi vyjsť na trať a jazdiť, len to jediné môžem robiť a nemyslieť na tieto vonkajšie veci. Keď teraz bojujem o víťazstvá a šampionát, tak mám pocit, že je to len ďalší víkend,” doplnil na margo toho, ako sa mu darí filtrovať tlak zo strany verejnosti.

Súvisiace články

Diskusia