logo F1online.skF1online.sk

Zbytočne mi voláte každý týždeň, nie som hlupák a tím nepredám, odkázal de Meo

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:47

Tím Alpine budí v tomto roku pozornosť takmer výhradne v negatívnych konotáciách. Výsledky na trati sú príšerné, v Monaku došlo medzi jazdcami k hlúpej zrážke a v Renaulte sa najnovšie rozhodli, že zavrú kohútik na motorovom oddelení. Je to tak, z kedysi hrdého francúzskeho továrenského tímu sa v roku 2026 stane zákazník. Aj keď to mnohí naznačujú a opakovane sa na to pýtajú, prezident automobilky Luca de Meo naďalej kategoricky odmieta, že stajňa je na predaj.

Angažovanie Flavia Briatoreho a zatvorenie motorového oddelenia boli jasnými indíciami v prospech predaja. Luca de Meo robil v tomto roku v súvislosti s projektom F1 len dve veci: prepúšťal ľudí a popieral špekulácie. Napriek všetkým negatívam, špekuláciám a indíciám naďalej platí, že nový majiteľ sa nezháňa. Rozhodne za tým však nehľadajte žiadne športové dôvody, ide jednoducho o obchodné rozhodnutie.

„Dočítal som sa, že Briatoreho úlohou malo byť zreorganizovanie projektu s cieľom tím predať,“ vyhlásil prezident Renaultu Luca de Meo v rozhovore pre L’Equipe, na ktorý odkazuje portál PlanetF1.com. „Ja však vidím výhody nášho ďalšieho zotrvania vo Formule 1. Flavio sa nachádza uprostred revitalizačného projektu. Reorganizujeme tím a sústredíme sa na továreň v Enstone.“

„Každý týždeň mi volajú finančníci a excentrici, ktorí sa pokúšajú dostať do Formuly 1. Vedia, že po roku 2026 to bude oveľa drahšie. Keby som im teraz predal tím za miliardu, o rok by ho mohli predať za dvojnásobok alebo dokonca trojnásobok. Oni dobre vedia, že v tom čase bude mať hodnotu tri alebo päť miliárd,“ skonštatoval de Meo.

Ten všetkým záujemcom opäť odkázal, že len strácajú čas. Ak chce niekto vlastnícky vstúpiť do Formuly 1, cez jeho stajňu cesta nevedie. „Nepredávam. Nie som hlúpy,“ vyhlásil taliansky manažér. „Zotrvanie v F1 je pre Alpine naďalej nevyhnutné. Sme v uzavretom klube. Značke to prináša dôveryhodnosť v radoch fanúšikov motoršportu. Nepotrebujeme peniaze.“

Nuž, o dôveryhodnosti Alpinu by sa dala viesť podrobná diskusia, najmä keď bude pojazdná reklama na športové automobily jazdiť s nemecko-anglickými motormi Mercedes. Francúzskym pohonným jednotkám, produkovaným neďaleko Paríža, totiž vedenie Renaultu vyslovilo nedôveru a definitívne zavrelo motorové oddelenie. Od roku 2026 bude tím jazdiť s motorom, ktorý si kúpi od konkurencie.

„Obdivujem odhodlanie a húževnatosť ľudí vo Viry-Chatillon. Majú gule, čo je pre nás dobrá správa,“ odkázal de Meo. „Vo Formule 1 sme sa však stali neviditeľnými. Ešte dva takéto roky a projekt by sa úplne rozsypal. Išlo to dolu vodou a my sa z toho musíme otriasť.“

„Chápem, čo si myslia fanúšikovia, ale ja sa nemôžem rozhodovať ako oni, hoci aj pre mňa je to emocionálna záležitosť. Mám vášeň pre pretekanie a musel som urobiť rozhodnutie, ktoré ide proti môjmu srdcu. Je mi ľúto, že vidím toľko sklamaných tvárí, ale aj to patrí k mojej práci. Ako manažér riadim spoločnosť kótovanú na burze. Musel som prehodnotiť projekt F1 a nájsť spôsoby, ako z neho urobiť víťazný tím,“ odkázal de Meo, ktorého slová však mnohým úspešným víťazom vo Formule 1 nebudú dávať zmysel.

Súvisiace články

Diskusia