logo F1online.sk

Red Bull stále horúčkovito vyvíja, Mercedes sa naplno koncentruje na nasledujúci rok

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2020

Okruh v Bahrajne ponúka reprezentatívne porovnanie kvality monopostov. Je to trať, ktorá preverí silu pohonných jednotiek, aerodynamiku i mechanický prítlak. Lewis Hamilton v sobotnej kvalifikácii zdolal Maxa Verstappena o viac ako štyri desatiny. Reálny rozdiel v rýchlostiach medzi W11 od Mercedesu a RB16 od Red Bullu bude zrejme veľmi podobný.

No kým Red Bull svoje auto naďalej horúčkovito vyvíja (posledné updaty priviezol do Turecka), Mercedes vývoj W11 ukončil už pred niekoľkými týždňami a sústredí sa na budúci rok. Pravidlá zostanú viac-menej rovnaké, stajňa z Milton Keynes teda vie, že mnoho z toho, čo prinesie v tomto roku, si bude môcť preniesť aj do toho nasledujúceho.

„Snažíme sa tlačiť čo najviac, aby sme sa priblížili, ale vieme, že auto má isté slabiny, ktoré nedokážeme napraviť v tomto roku. Budeme si teda musieť počkať do ďalšej sezóny,“ povedal novinárom v Bahrajne Max Verstappen.

„Jasné, že by som najradšej bol k Mercedesom bližšie, no stále sa učíme. Dobre vieme, že do budúcej sezóny musíme urobiť zmeny. Pokúsime sa to poskladať dokopy a snáď sa nám podarí priblížiť.“

Red Bullu by mohla do karát zahrať aj úprava pravidiel, konkrétne ich čiastočné zmrazenie. Vývoj motorov a šasi sa pomaly zastavuje, rozhodujúcou oblasťou vo vývoji tak v nasledujúcom období bude aerodynamika. To je oblasť, v ktorej zvykol Red Bull v minulosti vynikať.

Na druhú stranu, majstrovský Mercedes už vývoj tohtoročného auta dávno „odpískal“. V továrni naplno prebieha vývoj toho budúcoročného a podľa niektorých zákulisných zdrojov, sú výsledky veľmi sľubné.

„Myslím, že sme v dobrej pozícii pokiaľ ide o vývoj a prípravu budúcoročného auta. Ešte som síce nebol vo veternom tuneli alebo v továrni, keďže v tomto roku to nie je také jednoduché. Nemám teda príliš poňatie, ako na tom nový balík je, no chlapcom v továrni absolútne dôverujem,“ povedal pilot Mercedesu Lewis Hamilton.

„Videli sme, že Red Bull sa neustále zlepšuje. Myslím, že majú veľmi dobré auto a s lepším motorom v budúcom roku, môžu k nám byť ešte bližšie,“ dodal už sedemnásobný majster sveta.

Súvisiace články