logo F1online.skF1online.sk

Szafnauer potvrdil, že zamestnancov Force Indie vyplácal aj z vlastných peňazí

Nico Hülkenberg – Force India VJM09  z roku 2016
© Jake Archibald/Wikimedia
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:10

Force India je vo svete Formuly 1 unikátnym projektom v tom, že aj napriek neustálym finančným problémom dokázala byť konkurencieschopná, prilákať kvalitných inžinierov a v tíme vytvoriť skvelé prostredie. Nemalú zásluhu má na tom jej bývalý šéf Otmar Szafnauer, ktorý dokonca pre zachovanie pohody v stajni neraz vyplatil zamestnancov zo svojich vlastných peňazí.

Szafnauer v podcaste High Performance otvoril množstvo rôznych tém a okrem iného spomínal aj na svoje pôsobenie v tíme, z ktorého sa neskôr stal Racing Point a napokon dnešný Aston Martin, ktorý už peniaze prehadzuje vidlami. V minulosti to tak rozhodne nebolo.

V niektorých momentoch dokonca na tímovom účte nebol ani dostatok peňazí na to, aby sa zamestnancom zaplatili mzdy. Aj keď vtedy o tom nikto netušil, nakoniec ich vyplatil šéf stajne Otmar Szafnauer. “Dvakrát,” poznamenal, keď sa ho na to spýtali moderátori podcastu.

Pri 400 zamestnancoch to musela byť pomerne vysoká čiastka. “Nebolo to tak veľa,” opáčil najskôr, no na ďalšie naliehanie priznal, že rádovo šlo o “milióny”.

“Vyplatil som to s pomocou môjho partnera zo Soft Pauer,” rozhovoril sa Szafnauer narážajúc na spoločnosť, ktorá navrhuje interaktívne webstránky a aplikácie. “V tomto biznise sme mali peniaze. Mal som v ňom svoje vlastné peniaze. Vedel som, že mzdy nebudú vyplatené a vedel som, aké to vie byť pre ľudí ťažké. Niektorí žijú od výplaty k výplate a ja to chápem.”

“Museli sme vyplatiť tie mzdy, no peniaze od Formuly 1 mali doraziť až o päť dní. Mzdy sa vyplácali v piatok, no my sme peniaze od F1 mali dostať až na ďalšiu stredu. Mohol som čakať a v piatok ich nevyplatiť, alebo ich vyplatiť z vlastných peňazí a počkať do stredy s tým, že si peniaze vezmem späť, keď dorazia financie z Formuly 1,” rozhodoval sa šéf tímu.

Szafnauer napokon vyhodnotil, že zariskovať mu za to stojí kvôli ľuďom, ktorých mal pod sebou. “Medzi piatkom a stredou to bol obrovský risk. Nuž, čo by sa stalo, keby tie peniaze nedorazili? Alebo čo keby peniaze dorazili, ale niekto vám zaklope na dvere a hovorí: Hej, dlžíte mi dva milióny a ak mi tie peniaze nedáte, nechám vás zavrieť! Tých päť, šesť alebo sedem dní bolo plných neistoty.”

Hlavnou motiváciou bolo udržať v tíme dobré pracovné prostredie. Ak peniaze prestanú chodiť načas, zamestnanci sa popri práci začnú báť o svoje živobytie a potenciálne skúmať, či by sa neuchytili aj v iných tímoch, v ktorých nič také nehrozí.

“Vedel som, že tímu sa dobre darí vďaka tímovému duchu a priateľstvu medzi nami,” prikývol 60-ročný Američan. “Starali sme sa o seba navzájom. Bolo nás iba 400 — alebo teda na konci 408. V tom čase sme však pretekali proti tímom, ktoré nemali žiadny rozpočtový strop a 1300 až 1400 ľudí. My sme mali 400 ľudí a rozpočet 90 miliónov. Ostatní mali rozpočet 250 miliónov.

Rozdiel v dostupných financiách bol veľký, ale v skutočnosti bol ešte výraznejší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Po odčítaní výdavkov, ktoré má každý tím približne rovnaké, totiž zostalo Force Indii násobne menej peňazí ako súperom z top tímov.

“Poviete si, že veď to je trikrát taký rozpočet. Nie je to tak. Je to stokrát taký rozpočet, pretože časť toho rozpočtu musíte využiť na to, aby ste si kúpili motory, zabezpečili logistiku, pneumatiky, vyrobili monoposty. Nakoniec nám z tých 90 miliónov zostali štyri milióny na vývoj, zatiaľ čo ostatným na vývoj zostalo možno 60 alebo 70 miliónov.”

“V skutočnosti teda porovnávame štyri milióny a 60-70 miliónov, pretože tie ostatné peniaze skrátka musíte minúť. Nemíňate ich však na to, aby ste boli rýchlejší. Míňate ich na to, aby ste mohli vycestovať na preteky a uživili svojich mechanikov,” vysvetlil Szafnauer.

Napokon padla posledná otázka: Prezradil niekomu, že v časoch Force Indie vyplácal zamestnancom peniaze aj zo svojho? “Pár ľudí o tom vedelo. Finančné oddelenie to vedelo, potom [technický riaditeľ] Andy Green. Pár ľudí to vedelo, ale ja som to nikomu nehovoril.”

Prečo nie? “Nemal som pocit, že je to nutné. Jedna vec však podľa mňa nutná bola, a síce vyplatiť ľuďom peniaze načas,” uzavrel.

Súvisiace články

Diskusia