logo F1online.skF1online.sk

Určite to dáte do nadpisu, ale titul je v budúcom roku reálny, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 17:48

Charles Leclerc zažíva z osobného pohľadu jednu z najlepších sezón vo svojej kariére. Vyhral dva preňho najdôležitejšie veľké ceny a jeho porovnanie s tímovým kolegom Carlosom Sainzom je stále jednoznačnejšie. Monacký pretekár mal začiatkom roka problémy so zahrievaním pneumatík v kvalifikáciách a Ferrari v prostrednej časti sezóny stratilo formu, ale podľa Charlesa je teraz už na správnej ceste.

Scuderia vykazuje po návrate z dovoleniek stúpajúcu krivku výkonnosti. V Austine nasadia tímy posledné vylepšenia a výnimkou nebude ani Ferrari. Inžinieri v Maranelle už predstavili novú podlahu a nové predné krídlo a hoci víkend v Singapure tímu nevyšiel, rýchlosť monopostu na posledných troch podujatiach napĺňa optimizmom všetkých vrátane Charlesa Leclerca.

„Vidíme dosť veľké zisky,“ vyhlásil monacký pretekár v rozhovore pre portál The Race. „Potrebujeme len čas, aby sme tieto vylepšenia nasadili na auto.“

Samozrejme, hovorí o monoposte na rok 2025, ktorý je podľa talianskych médií už naplno testovaný vo veternom tuneli. Čaká nás posledná sezóna so súčasnou generáciou pravidiel a inžinieri dostanú poslednú šancu dokonalo trafiť konštrukciu týchto nesmierne komplikovaných monopostov.

Leclerc tiež dostal rozhovore otázku, či je titul v roku 2025 reálny. „Áno, je reálny,“ odpovedal Charles, ktorý sa na chvíľu odmlčal a potom so smiechom dodal: „To určite dáte na titulku! Samozrejme, ide o nikdy nekončiaci proces a cieľom je vždy ďalšie zlepšenie.“

Ferrari čaká na majstrovskú korunu nesmierne dlho. Ani v tejto sezóne sa tím nevyhol chybám pri vývoji. Po nasadení vylepšení na Veľkej cene Španielska sa v Maranelle úplne stratili a potrebovali niekoľko mesiacov, aby získali späť stratené momentum.

„Keď sa pozriete na jednotlivé tímy, nie je to ako s predchádzajúcou generáciou monopostov. Ak vtedy niekto niečo pochopil, získal momentum a ďalej sa zlepšoval,“ vysvetlil Leclerc.

„S výnimkou McLarenu výkonnosť tímov kolíše. Niekedy vidíte, že Mercedesu sa nesmierne darí, ale potom sa trápia. Vidieť to aj na našom tíme, niekedy sa nám darí, ale inokedy máme problémy. Áno, v súčasnosti to pozorujeme aj na Red Bulle, ktorý bol roky nesmierne mocný,“ pokračoval monacký pretekár.

„Pochopiť túto generáciu monopostov je o niečo náročnejšie. Najmenší detail môže mať veľký vplyv a postarať sa o veľký rozdiel na trati. Keďže sú tímy nesmierne vyrovnané, za najmenšiu chybu zaplatíte oveľa vyššiu cenu ako pri predchádzajúcej generácii,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia