logo F1online.skF1online.sk

Za volantom sa už dlhšie nebavím, priznal Ocon

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:21

Esteban Ocon pomaličky končí svoje päťročné pôsobenie v tíme Alpine. Jeho bodový zisk medzi sezónami 2020 a 2024 kolísal, od 62 bodov v prvej sezóne, cez 92 bodov v tretej, až po 5 bodov v tomto ročníku. Alpine je jednoznačne na zostupe a vraj sa to prejavilo aj na motivácii francúzskeho pretekára.

Estebana môže tešiť aspoň skutočnosť, že v roku 2025 dostane nový impulz v podobe prestupu do tímu Haas. Čo už šéfa americkej stajne Ajaa Komaca príliš nepoteší, sú posledné vyjadrenia jeho budúceho zverenca, z ktorých je cítiť, že päť sezón v Alpine sa vážne podpísalo na jeho motivácii.

Francúzsky tím prežíva absolútne hororovú sezónu. Po mizernom štarte prišli ďalšie personálne zmeny a aj keď sa v prostrednej časti roka trochu vzchopil, potom Alpine opäť zapadol hlboko do bahna. V Monze, Baku a Singapure sa Pierre Gasly a Esteban Ocon k bodom ani nepriblížili, mali technické problémy a v Pohári konštruktérov ich predbehol Williams, ktorý sa po nasadení Franca Colapinta dostal do nevídanej formy.

„Williams je na vzostupe,“ priznal Esteban Ocon pred novinármi v Singapure. „V priebehu celej sezóny boli veľmi rýchli – väčšinou rýchlejší než my. Aktuálne sme v Pohári konštruktérov na deviatom mieste. Bohužiaľ, momentálne je to skutočný odraz výkonnosti monopostov oboch tímov.“

„Celý tím vynakladá maximálne úsilie s cieľom zlepšiť situáciu, ale bude ťažké zvrátiť tento priebeh. Samozrejme, nevzdávame sa a do konca sezóny do toho dáme všetko,“ odkázal francúzsky pretekár.

Dokonalú metaforu jeho sezóny priniesol víkend v Baku. Esteban na pobreží Kaspického mora odjazdil len jeden tréning – ostatných dvoch sa nezúčastnil pre technické problémy –, kvalifikoval sa na devätnástom mieste a skončil ako predposledný klasifikovaný pilot. „Bola to sezóna plná problémov. Chceme postaviť niečo dobré a užiť si za volantom trochu zábavy. To je pre mňa najdôležitejšie, ale už dlho sa v kokpite nebavím,“ priznal Ocon.

Nuž, to znie dosť pochmúrne a v Haase budú dúfať, že Estebanovi vštepia novú motiváciu. Ich tím je na tom oveľa lepšie než Alpine a ak odrátame Aston Martin, momentálne má v strede poľa najrýchlejšie auto a doťahuje sa v Pohári konštruktérov na šieste miesto.

„Vedeli sme, že v Baku budeme bezradní. Stratili sme obrovské množstvo času na trati a s autom sme mali veľa problémov. Nevzdávam sa, hoci je to ťažké. Stále chcem zakončiť moju kapitolu s týmto tímom čo najlepšie, ale nevychádza nám to podľa našich predstáv. Bohužiaľ, je to smutný koniec. Dúfajme však, že sa dokážeme dotiahnuť a po zvyšok sezóny na tom budeme lepšie,“ vyjadril s nádejou Ocon.

Súvisiace články

Diskusia