logo F1online.skF1online.sk

Red Bull nehovoril pravdu. Lawson tvrdí, že o Ricciardovom konci sa rozhodlo už dávno

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 06:25

Zástupcovia oboch tímov Red Bullu ešte aj v nedeľu odpovedali na otázky o Danielovi Ricciardovi neurčito: O ničom sa nerozhodlo a situáciu treba vyhodnotiť. Ako však vo štvrtok priznal Liam Lawson, v skutočnosti bol Ricciardov osud spečatený už minimálne dva týždne. Preto je zarážajúce, ako sa k tomu rakúsky tím postavil.

Racing Bulls vo štvrtok zverejnili tlačové vyhlásenie, na ktoré sme čakali už od pondelka. Juniorský tím sa rozhodol robiť to, na čo bol stvorený: Daniela Ricciarda od nasledujúcich pretekov nahradí jazdcom z vlastnej akadémie Liamom Lawsonom.

Niečo však na celej veci dosť smrdí. Zaujímavé je napríklad to, že v tlačovom vyhlásení celkom chýbali vyjadrenia Daniela Ricciarda, čo v prípade priateľského rozchodu býva štandardom. Austrálčan sa poďakoval fanúšikom len na sociálnych sieťach, ale priamo nemenoval ani Red Bull, ani Racing Bulls. Najviac sa k tomu priblížil len v tejto všeobecnej vete: “Ďakujem tímom a ľuďom, ktorí sa pridali na tejto ceste.”

Po najnovších vyjadreniach Liama Lawsona musíme konštatovať, že sa mu ani nemôžeme čudovať. Červení býci sa totiž k nemu zachovali ako k poslednému upratovačovi, ktorý má dostať padáka a ktorého odchod si vlastne ani nikto nevšimne. Aj keď už aspoň dva týždne bolo rozhodnuté, Austrálčanovi nedopriali ani poriadnu rozlúčku.

“Teraz už konečne mám pocit, že je to skutočné. Vedel som o tom už azda posledné dva týždne, ale kým to nie je predstavené svetu, tak nemáte pocit, akoby to bolo skutočne vytesané do kameňa,” opísal svoje pocity z posledných dní Liam Lawson, ktorého vyspovedal domáci New Zealand Herald. “Nemohol som o tom nikomu povedať.”

Novozélanďan prezradil, ako vyzerala postupnosť udalostí, a nepriamo potvrdil existenciu klauzuly o absolvovaní aspoň piatich veľkých cien. “Mali sme to v pláne už dlhý čas. V kontrakte som mal istý termín, ktorý bolo treba dodržať, takže všetko sa to vyvíjalo týmto smerom. Pred dvoma týždňami mi povedali, že sa to tak stane. Nie dlho potom už bolo všetko vytesané do kameňa.”

Do Singapuru už Liam Lawson vycestoval s plným vedomím, že Daniel Ricciardo sa práve lúči s Formulou 1 a on ho od VC USA nahradí. V skutočnosti to však žiadna skutočná rozlúčka nebola, čo je na celej veci také zarážajúce. V tomto prípade sa už Red Bull nedá ospravedlňovať ani tým, že ešte nebolo o všetkom rozhodnuté, a preto sa s Austrálčanom poriadne nerozlúčil.

“Víkend v Singapure som si vôbec neužil, pretože som vedel, čo príde,” pripustil Liam Lawson. “Keď som tu vlani jazdil, Daniel bol ku mne veľmi milý. Dokonca ani v tejto sezóne som z neho nemal pocit, že by bol mojím protivníkom. Nikdy mi to nedal pocítiť.”

Večne priateľský Ricciardo by si aj preto zaslúžil viac. “Nemal som dobrý pocit. Pre mňa je však toto šanca presadiť sa v F1. Táto šanca prichádza teraz a ja som vďačný za túto príležitosť. Teraz sa jej musím chopiť obomi rukami. Na druhej strane aj on mi povedal presne to isté: Vieš, že teraz z toho potrebuješ vyťažiť maximum.”

Ricciardovi ukázali dvere hneď po pretekoch

Ako vlastne o Ricciardovi komunikovali zástupcovia Red Bullu? Hlavne neurčito. “Teraz máme pred sebou obdobie, keď prehodnotíme výkony jednotlivých jazdcov. Čaká nás prirodzená prestávka, počas ktorej sa k tomu vrátime. Za Danielom sú aj širšie súvislosti,” vyhlásil Christian Horner cez víkend. Helmut Marko zas na margo Ricciardovej budúcnosti konštatoval: “Rozhodnutie prijmeme po Singapure.”

Ricciardov priamy nadriadený Laurent Mekies sa držal “straníckej línie”: “Vzhľadom na to, že toto mohli byť Danielove posledné preteky, sme mu chceli dopriať možnosť si to vychutnať a odísť s najrýchlejším kolom na konte.”

Z pohľadu Red Bullu to bol azda len zastierací manéver. K slovám Liama Lawsona totiž môžeme pridať aj vyjadrenia reportéra Sky Sports Craiga Slatera, ktorý tvrdí, že Ricciardo bol o všetkom informovaný krátko po pretekoch. V Red Bulle tak očividne nepotrebovali analyzovať dáta ani “prehodnocovať výkony jednotlivých jazdcov”.

“Môžem vám povedať, že Daniel Ricciardo sa v nedeľu večer v Singapure dozvedel, že už nebude ďalej jazdiť. Oficiálne mu to potvrdil na stretnutí medzi štyrmi očami Christian Horner. Bol to večer plný emócií,” hovorí Craig Slater. “V ten večer som sa rozprával s Danielom Ricciardom a hovoril mi o tom, ako sa nepodarilo napísať ten rozprávkový príbeh, v ktorý dúfal. V motorhome VCARB padlo aj niekoľko sĺz na konci veľkej ceny, ktorá podľa mojich informácií bola poslednou v jeho kariére.”

Ricciardo v posledných sezónach možno jazdecky neohúril, ale čo spravil Red Bullu, že ho takto uprostred tieňa noci hodil cez palubu? Ak Liam Lawson o všetkom vedel už dva týždne, prečo Milton Keynes o tom neinformovalo pred VC Singapuru a nedoprialo svojmu pilotovi pekný posledný víkend, ale poriadne mu zasolilo ranu tým, že mu to oznámilo ani nie pred pretekmi, ale až po nich?

Podľa fotografa Kyma Illmana Daniel Ricciardo v nedeľu odchádzal z padoku medzi úplne poslednými. To bol zrejme posledný aký-taký pokus rozlúčiť sa so svojím tímom, keď už mu bolo to ostatné odopreté.

Daniela však v Singapure sprevádzal štáb Netflixu. Na jar v ďalšom ročníku série Drive to Survive sa tak zrejme dozvieme viac podrobností.

Súvisiace články

Diskusia