logo F1online.skF1online.sk

Podľa Wolffa aj Hornera mala FIA riešiť Verstappenove nadávky inak

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 9. 2024

Snáď nikto okrem Mohameda bin Sulajema nesúhlasí s tým, ako sa Medzinárodná automobilová federácia zachovala k Maxovi Verstappenovi za jedno neslušné slovo na tlačovej konferencii. Ešte aj samotným komisárom to bolo trápne, ale nemali na výber a museli Holanďana potrestať. Aj šéf Mercedesu Toto Wolff sa postavil na stranu pilota Red Bullu a odkazuje, že takto sa to nerobí.

Za posledný rok boli jazdci a šéfovia tímov predvolaní za všeličo možné. Günther Steiner sa vlani nepekne vyjadril na adresu komisárov a šiel „na koberček“; v Katare v roku 2021 sa na traťového maršala, ktorý mával žltou vlajkou, oboril Christian Horner; Toto Wolff a Fred Vasseur sa zas museli dostaviť ku komisárom vlani v Las Vegas, keď sa obaja vulgárne vyjadrovali na tlačovej konferencii.

Obaja vtedy dostali „len“ varovanie, ale Max Verstappen v tomto roku zinkasoval trest, čo dosť pobúrilo ostatných pilotov, ale tiež šéfov tímov. „Komisárov som navštívil vlani v Las Vegas a bol to dosť veselý zážitok! Išiel som tam spolu s Fredom, ktorý vyzeral viac ustarostene,“ spomína Toto Wolff.

„Povedal som im: ‚Do riaditeľne si ma predvolali prvýkrát od mojich školských čias a sľubujem, že tentoraz je to naposledy.‘ Hovoria, že vulgárne nadávky a neslušnosť vo vysielačke by sa nemali stávať, vraj je to neúctivé k druhej strane a sledujú to ľudia doma v obývačkách. Avšak to slovo na ‚F‘ je súčasťou bežnej komunikácie a ide skôr o kontext ako o samotné slovo,“ vysvetlil Wolff.

„Chceme emócie, chceme surové okamihy a chápeme, že jazdci sa dostávajú do extrémnych situácií. Ak to dokážeme zmierniť, tak to bude dobré pre všetkých, ale to slovo na ‚F‘ by som nezakazoval, pretože podľa mňa sa dá vyjadriť aj horšie,“ pokračoval Rakúšan.

„Nemyslím si teda, že použitie toho slova na tlačovej konferencii je najhoršia vec, ale dobre, prispôsobíme sa a budeme si dávať pozor. Urobiť to takto je civilizovanejšia cesta,“ vysvetlil šéf Mercedesu.

Aj podľa Christiana Hornera z Red Bullu mala FIA zvoliť odlišný prístup, nie si ostentatívne predvolávať Verstappena a verejne ho trestať. Takéto veci sa bežne riešia za zatvorenými dverami. Okrem toho, kódex správania (zahŕňa aj jazyk a vyjadrovanie) existuje už dávno a jeho pravidlá sú všetkým známe.

„Max dal jasne najavo, čo si o tom myslí,“ povedal Horner. „Áno, piloti sú vzory pre všetkých, ale zároveň je to súčasť bežného jazyka. Podľa mňa by bolo lepšie, keby sa k tomu pristúpilo trochu odlišne a vyhlo sa akýmkoľvek nepríjemnostiam.“

„Neviem, koľko toho povedal na poslednej tlačovke FIA, ale asi nie veľa. Videli sme aj členov kráľovskej rodiny, ako povedali fotografom, nech už konečne urobia tú ‚poj***ú‘ fotku. Reakcia by teda mala byť úmerná prehrešku,“ odkázal Horner.

Súvisiace články

Diskusia