logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Daniel sa nemusí ľutovať, dosiahol toho strašne veľa

Daniel Ricciardo a Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:56

Videli sme v Singapure rozlúčku Daniela Ricciarda s kariérou vo Formule 1? Podľa väčšiny názorov áno, hoci sme od Red Bullu ešte nepočuli oficiálne stanovisko. Nechápeme, prečo tím takto zlyhal po komunikačnej stránke a nakoniec nechal svojho pilota úplne osamoteného. Danielovi však zostal aspoň jeho dobrý kamarát Max Verstappen.

Bola to ďalšia z tých chvíľ, keď si nejeden z nás povedal: „Za Didiho Mateschitza by sa to nikdy nestalo!“ Ešte nevieme, ako sa to vyvinie, ale z dnešného pohľadu to vyzerá, že Red Bull chce všetko oznámiť až po Singapure, čím v podstate zabránil osemnásobnému víťazovi pretekov F1, aby sa poriadne rozlúčil.

Ricciardo zostal v padoku na okruhu Marina Bay osamotený, rozlúčil sa s tímom RB, z Red Bullu neprišiel nikto, a pred kamerami sa ťažko bránil slzám. Čo by na to asi povedal Didi, ktorý sprevádzal Marka Webbera až do Le Mans a v roku 2018 rokoval s Ricciardom osobne? Pravdepodobne by ho to nepotešilo.

„Daniel je skvelý chlap,“ vyhlásil Max Verstappen. „Podľa mňa dokázal, že je vynikajúci pilot. Je to môj dobrý kamarát a nikdy nie je príjemné, keď sa ocitnete v tejto pozícii.“

Aj keď vo Formule 1 ste len taký dobrý, ako dobré boli vaše posledné preteky (a Ricciardo je toho dobrým príkladom), austrálsky pretekár predsa dosiahol niečo skvelé. Osmoro pretekov nevyhrá vo Formule 1 každý a už vôbec nie každý si získa také sympatie publika. Presne to svojmu kamarátovi pripomenul aj Max.

„Nemyslím si, že by sa mal ľutovať. Niekedy sa veci nevyvinú podľa našich predstáv, ale stále toho v živote dosiahol strašne veľa, viac ako si ktokoľvek dokáže vysnívať. Aj keby to boli jeho posledné preteky, stále sa môže ohliadnuť späť a vidieť niečo úžasné, čo sa na tomto svete podarilo len niekoľkým ľuďom,“ odkázal Verstappen.

„Je to skvelý chlap a mne je jedno, či si zaslúži miesto vo Formule 1, alebo nie. Veľa jazdcov si  zaslúži tu byť, a niektorí si to nezaslúžia. Tak to však v živote chodí a taký je šport,“ dodal Max.

Kariéra Daniela Ricciarda je poznačená nielen úspechmi, či neúspechmi, ale tiež rozhodnutiami. Od odchodu z Red Bullu išla jeho kariéra len z kopca, hoci finančne si veľmi polepšil. V Renaulte, McLarene ani RB však nebol zvlášť úspešný, čo je vzhľadom na roky v Red Bulle prekvapujúce. „Je ťažké sa k tomu vyjadriť, pretože nevidíte do konkurenčných tímov,“ skonštatoval Verstappen.

„Z vonkajšieho pohľadu ľudia možno vždy očakávajú viac alebo si prajú viac. V strede poľa je život náročný a ťažko sa vám tam podarí šnúra úspechov. Asi každý dúfa v niečo lepšie. Koniec koncov, aj ja sa chcem zlepšiť. Každý rok sa chcete zlepšiť ako jazdec, ale nakoniec máte jeden lepší rok a po ňom zas príde horší,“ dodal Max.

Súvisiace články

Diskusia