logo F1online.skF1online.sk

Béčko Red Bullu pozitívne prekvapilo, predbehlo dokonca aj materskú stajňu

Daniel Ricciardo s DRS
© X/visacashapprb
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:55

V Racing Bulls si už azda ani nespomínajú, kedy sa v piatkových tréningoch ocitli takto vysoko. Júki Cunoda s Danielom Ricciardom najskôr obsadili piatu a siedmu priečku, pričom v druhom tréningu sa obaja posunuli ešte o jednu pozíciu vyššie. Podľa Ricciarda balík na vysoký prítlak autu skrátka vyhovuje.

Nestáva sa často, aby juniorský tím Red Bullu skončil vyššie ako továrenská stajňa. V Singapure je však všetko hore nohami. Zatiaľ čo obhajcovia majstrovského titulu nevedeli nájsť sever, Cunodovi s Ricciardom vyšlo všetko, do čoho sa pustili.

Daniela Ricciarda veľmi teší, že sa ocitol tak vysoko v spoločnosti top tímov: Ferrari, McLarenu a Mercedesu. “Navyše sme boli štyria v rozmedzí nejakých dvoch stotín sekundy,” poukázal na rozdiel medzi štvrtým Cunodom a ôsmym Russellom. “Je to veľmi tesné. Obaja sme v tréningoch skončili v prvej sedmičke, čo bolo fajn. S autom sme celkom spokojní. Dá sa ešte niečo vyladiť, ale je fajn vidieť sa na špičke. Zatiaľ tu máme solídny balík, čo je fajn.”

Keď padla otázka, prečo je vlastne monopost taký dobrý v Singapure, Ricciardo sa začal veľavravne usmievať: Nikto v tíme netuší, čo sa vlastne stalo. V posledných týždňoch totiž talianska stajňa trela biedu.

“Formula 1, to je ten dôvod,” smial sa Austrálčan. “Naposledy sme mali balík na veľký prítlak — no, vlastne možno v Zandvoorte, ale spomínam skôr na Budapešť. Tento balík je skôr taký budapeštiansky. Tam sme boli konkurencieschopní, takže možno viac vyhovuje nášmu monopostu, keď máme väčšie krídla a sme na takomto type okruhu.”

“Mysleli sme si, že v Baku na tom budeme dobre, no neboli sme — balík bol šitý na menší prítlak. Azda je to tým, že nám nastavenie na vysoký prítlak vyhovuje. Snáď nám to do zajtra vydrží, budeme sa môcť usmievať a autu sa prihovárať: Ach, ty kráska!” svojsky žartoval pilot Racing Bulls.

Ricciardo pretekal v Singapure naposledy v roku 2022. Prezradil, že za tie dva roky sa okruh veľmi zmenil, zrazu ponúka oveľa viac gripu, čo bude určite súvisieť aj s jeho preasfaltovaním. Trať je oveľa rýchlejšia a jazdiť na nej aj zábavnejšie.

“Neviem, či som sa dnes vôbec obtrel o bariéru. Dúfal som, že by som nejakú pohladil, aby som tu zanechal nejakú stopu, no zostáva nám na to ešte aj sobota!” rozosmial sa Ricciardo v nádeji, že tento bozk smrti nepríde v kvalifikácii ani v pretekoch. “Ale vyzerá to super, keď sa obtriete o bariéru! Všetci frajeri to robia.”

Júki Cunoda bol v oboch tréningoch rýchlejší od svojho tímového kolegu. Nechcel však predbiehať ani si nárokovať miesto v tretej časti kvalifikácie. “Je to pozitívny deň, ak máte dobré tempo a celkovo fajn pocit. Boli to však len tréningy, takže konkurencia istotne preradí na vyšší stupeň, takže budeme musieť byť ostražití. Určite však máme za sebou pozitívny úvodný deň.”

Dobrou správou je, že Racing Bulls sú zatiaľ jasne o krok popredu oproti hlavným súperom z Haasu a Williamsu. “Na kvalifikáciu sa určite teším viac ako obyčajne. Som si však istý, že Williams ukrýva časť zo svojej rýchlosti. V kvalifikácii bude určite rýchlejší. Preto hovorím, že stále musíme zostať v strehu, no aj my vieme vylepšiť naše auto. Zajtra to len treba dať dokopy.”

Súvisiace články

Diskusia