logo F1online.skF1online.sk

Kedy nastúpi Liam Lawson? Ricciardo registruje špekulácie, že už po VC Singapuru

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 13:59

Nie je to tak dávno, čo sa o Danielovi Ricciardovi hovorilo ako o možnom náhradníkovi za Sergia Péreza v Red Bulle. Prešlo však pár týždňov a Austrálčan je v presne opačnej pozícii. Už aj on registruje početné špekulácie, že po VC Singapuru príde o svoju sedačku a nahradí ho Liam Lawson.

Na začiatku týždňa sa holandský novinár Rick Winkelman nechal počuť, že mu “niekoľkí ľudia” povedali o situácii v juniorke Red Bullu. Vraj už tento víkend v Singapure bude s určitosťou sedieť v kokpite Liam Lawson namiesto Daniela Ricciarda.

Ukázalo sa, že táto informácia nebola správna, ale nemôžeme povedať, že by to bol len slepý výstrel do tmy. Ricciardo to má mať v Racing Bulls skutočne nahnuté. Podľa Ralfa Schumachera má zrejme Liam Lawson vo svojej zmluve garantované, že nastúpi aspoň do piatich veľkých cien v tomto roku. V opačnom prípade bude môcť projekt Red Bullu opustiť.

“Pravdepodobne to bola súčasť zmluvy, nuž a v opačnom prípade by o Lawsona prišli,” povedal pre nemeckú Sky Ralf Schumacher. “Ešte to nebolo oficiálne potvrdené, ale zdá sa, že v Singapure to budú pre Daniela Ricciarda posledné preteky. Následne bude jazdiť Liam Lawson.”

“RB je juniorský tím. Manažment to vždy tvrdil a podporoval. Preto to dáva zmysel,” pokračoval bývalý pretekár. “Je to veľká škoda pre Daniela, pretože prídeme o veľmi sympatického jazdca, s ktorým je radosť sa stretnúť, keď ho zbadáte v padoku.”

K týmto špekuláciám nahrávajú aj čerstvé vyjadrenia Helmuta Marka, ktorý odkázal, že “veľmi skoro bude jasné, čo sa stane s druhým miestom”. Rozhodnutie má padnúť práve počas voľných troch týždňov medzi Singapurom a USA.

Je zrejmé, že v Red Bulle sa niečo deje. Počas štvrtkových rozhovorov s médiami totiž Ricciarda nesprevádzala len jeho PR manažérka z Racing Bulls, ale dokonca sám komunikačný riaditeľ Red Bullu Paul Smith. Aj veľkí šéfovia zrejme chceli dohliadnuť na to, čo počas rozhovorov zaznie.

Čo teda povedal na margo špekulácii Daniel Ricciardo? “Moje prvotné očakávania sú, že to bude o budúcom roku. Nemôžem poskytnúť veľa detailov o zmluve, ale naše termíny pripadajú na toto obdobie,” naznačuje, že práve v týchto týždňoch sa má rozhodnúť o jeho budúcnosti. To korešponduje aj s Markovými slovami, že do konca septembra musí Red Bull nájsť Lawsonovi miesto. “Očakávam teda, že dostanem áno alebo nie na rok 2025.”

Okrem toho sa však spomína aj tento rok. “Áno, som si vedomý špekulácií o zvyšku sezóny, ale v tejto chvíli som o tom nebol oboznámený. Očakávam, že rozhodnutie padne o budúcom roku. Samozrejme, v tomto športe sa už udiali aj rôzne bláznivé veci, takže sa nebudem príliš sebavedomo vystatovať, že áno, jasné! Verím, že to budem, ale uvidíme.”

Reportéri sa z Ricciarda pokúsili vytiahnuť aj ďalšie podrobnosti. Padla napríklad otázka, či existuje v jeho zmluve nejaký mechanizmus, ktorý by ho dokázal posadiť na tribúnu už po VC Singapuru.

“Nemyslím si, no nechcem sa tu hrať na právnika,” znela Ricciardova odpoveď. “Povedal by som, že nie. Viem však, ako to v tomto športe funguje. Už sme videli ľudí, ktorí neodjazdili celú sezónu, takže svojím spôsobom to nie je nič nové. Nechcem teda vyhlásiť, že dám za to ruku do ohňa. Som tu na to už príliš dlho.”

Súvisiace články

Diskusia