logo F1online.skF1online.sk

Red Bull povýšil Lambiaseho. Wheatleyho odchod si vyžiadal zmenu štruktúry

Gianpiero Lambiase
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 22:35

Red Bull je nútený reagovať na ďalšie a ďalšie zmeny. V poslednom období zažil sériu odchodov dôležitých ľudí a k tomu sa ešte pridal výrazný pokles výkonnosti monopostu RB20 na okruhoch veľkých cien. Po odchode športového riaditeľa Jonathana Wheatleyho muselo vedenie stajne riešiť zmeny v pretekárskom tíme.

Ako avizoval Red Bull pri poďakovaní svojmu dlhoročnému manažérovi, situáciu vyriešia zmenou štruktúry a povýšením nižšie postavených zamestnancov. Presne to sa aj stane. Budúci šéf Audi je už pomaly na ceste preč a Red Bull zapĺňa medzery. Wheatleyho však nenahradí jednoduchým povýšením iného zamestnanca, ale radšej siahne po zmene riadiacej štruktúry traťového tímu.

„Aj keď neprišlo žiadne oficiálne stanovisko, zamestnancov Red Bullu informovali o zmenách počas porady v továrni v stredu ráno,“ uvádza magazín Autosport, na ktorý nadviazali ďalšie zdroje. „Kľúčovou zmenou je povýšenie Gianpiera Lambiaseho, dlhoročného inžiniera Maxa Verstappena, do novovytvorenej pozície pretekového šéfa.“

„Aj keď bude pokračovať ako inžinier holandského pretekára, túto pozíciu zastáva od roku 2016, zároveň povedie všetky pretekové aktivity Red Bullu a bude dohliadať na ľudí pod svojím vedením,“ uviedol Autosport, ktorý spomína aj ďalšie zmeny na boxovom múre Red Bullu.

Povinnosťou Wheatleyho ako športového riaditeľa totiž bolo taktiež dohliadanie na dodržiavanie športových pravidiel a vedenie oficiálnej komunikácie s FIA. Samozrejme, ide o povinnosti, ktoré nespadajú do Lambiaseho odboru. Túto časť dostane na starosti Stephen Knowles.

Tento niekdajší člen strategického tímu Red Bullu sa ujme novovytvorenej pozície šéfa pre športové pravidlá. „Bude zabezpečovať dodržiavanie všetkých pravidiel F1 a rovnako tak bude pôsobiť ako styčný človek s riadiacim orgánom,“ píše Autosport.

Ďalšou zmenou je povýšenie Richarda Wolversona. Ten doteraz dohliadal na technickú prevádzku monopostov, ale po novom sa ujme ďalšej novovzniknutej roly šéfa pretekových operácií. Podelí sa aj práca pri zabezpečovaní prepravy a doterajší šéf pre nákladnú dopravu Gerrard O’Reilly sa stane novým šéfom logistiky celého tímu, „čo pomôže zvýšiť efektivitu, ktorá je rozhodujúca pre úspech v ére rozpočtových stropov“.

Autosport v tejto súvislosti citoval aj šéfa Red Bullu Christiana Hornera, podľa ktorého využil tím príležitosť pre zlepšenie svojej pozície smerom do budúcnosti. „Oracle Red Bull Racing sa nachádza uprostred obdobia veľkých zmien. Vzhľadom na nasledujúce výzvy sme sa rozhodli pozmeniť štruktúru pretekárskeho tímu,“ uviedol boss stajne.

„Zmena riadenia nám poskytne väčšiu kapacitu v niekoľkých kľúčových oblastiach a, ako verím, zlepší konkurencieschopnosť tímu. Pre mňa je obzvlášť potešujúce, že sme povýšili ľudí zvnútra. Oracle Red Bull Racing má obrovské zdroje mimoriadne talentovaných ľudí a som rád, že im môžeme dať príležitosť zažiariť na nových pozíciách. Je to krok vpred pre celý tím,“ uviedol Horner.

Súvisiace články

Diskusia