logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve o Piastriho zmluve: Tímová jednotka v prvom roku? To sa ešte nestalo

Oscar Piastri a Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2024

Fanúšikom McLarenu zrejme spadol kameň zo srdca, keď Andrea Stella vo štvrtok oznámil, že jeho tím sa konečne rozhodol podporiť Landa Norrisa v útoku na jazdecký titul. Vyjadrenia jazdcov z toho istého dňa však predsa len naznačujú niečo iné. Nemastný-neslaný prístup McLarenu môže podľa Jacquesa Villeneuvea súvisieť s Piastriho zmluvou.

Idem-nejdem, idem-nejdem. Tak nejak pred víkendom v Baku pôsobili rozpačité vyjadrenia zástupcov McLarenu. Andrea Stella najskôr vyhlásil, že sa s Oscarom Piastrim na túto tému bavil a vraj sa dozvedel, že mladý Austrálčan je pripravený obetovať dokonca aj víťazstvo v prospech tímového kolegu.

Piastriho slová však vyznievali celkom inak. “Nie je to čisto o tom, že by som sa mal na každých pretekoch Landovi odstúpiť,” zdôraznil s tým, že “ak jeden pilot podá cez víkend lepší výkon, mal by byť za to odmenený”.

Jeho tímový kolega Lando Norris zas naznačil, že si to uvedomuje, keď sa vždy trochu odkláňal od samotnej tímovej réžie. “Takto nechcem vyhrať šampionát. Chcem bojovať proti Maxovi tým, že Maxa porazím, že porazím svojho súpera.”

Štvrtkové interview zaujali majstra sveta z roku 1997 Jacquesa Villeneuva. “Nepáčili sa mi ich rozhovory. Boli prehnane politické. Videli ste, že jazdci nemôžu povedať, čo vo svojom vnútri skutočne cítia.”

“Je to len kontrakt. Piastriho nemôžu zastaviť v tom, aby si sám šiel po víťazstvo, ale môžu ho prinútiť pomôcť tímu vyhrať konštruktérov,” poznamenal expert britskej Sky Sports, podľa ktorého bude mať Piastri jasný postoj k tímovej réžii. “Nemusím sa vzdať víťazstva a nevzdám sa ho, pretože ma chráni kontrakt.”

Piastriho manažér Mark Webber si podľa Villeneuvea zaslúži koncoročné odmeny za to, ako dobehol McLaren pri vyjednávaniach. “Odviedol úžasnú prácu. Aby pilot už v prvom roku dostal kontrakt tímovej jednotky, to je úžasné! V minulosti sa to nikdy nestalo, ale dobré preňho!”

Podľa kanadského pretekára by však bolo v poriadku, keby ani jeden z jazdcov nemal takýto výhodný kontrakt, a McLaren mohol uprednostniť toho, kto má k titulu bližšie. “To je fér. Keby bol Piastri v šampionáte vpredu, tak by sa to otočilo. Je to preňho škoda, že Landa nedokázal poraziť v úvode sezóny. Teraz sa pracuje v Landov prospech.”

Villeneuve však pripomína, že keď sa Webber s Piastrim budú rozhodovať, ako sa zachovajú, tak by mali myslieť aj na budúcnosť. “Platíte za to, že vám v úvode sezóny chýba rýchlosť. V nasledujúcom roku to môže byť naopak. Avšak, ak teraz nebudete hrať túto hru, môžete sa staviť, že tím a ani druhý pilot ju nebude hrať v ďalšej sezóne.”

Dlhé otáľanie však už McLaren mohlo pripraviť o šancu vyhrať Pohár jazdcov. “Teraz je už príliš neskoro. A to ešte ani neprijali rozhodnutie,” poukázal na nejednotný postoj zástupcov z Brackley.

Súvisiace články

Diskusia