logo F1online.sk

Leclerc čakal lepší piatok: Tento okruh nám zvykol vyhovovať

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2020

Ani jednému pilotovi Ferrari sa v piatkových tréningoch nepodarilo preniknúť do prvej desiatky. Na jednej strane to možno pripísať chaotickému vývoju tréningov, na druhej strane však treba uznať, že Scuderia nemá takú rýchlosť, akú by mala mať. Tak hodnotí piatok Charles Leclerc a Sebastian Vettel prikyvuje.

“Bol to ťažký deň, ja som čakal, že to bude o niečo lepšie, lebo obyčajne je to pre nás veľmi dobrý okruh. Posledné roky to platilo,” hovorí Charles Leclerc, ktorý v prvom tréningu skončil jedenásty a v druhom zas štrnásty.

Tento rok však Ferrari brzdí pohonná jednotka, nuž a okrem nej ani aerodynamika nie je optimálna. Auto má síce viac prítlaku ako vlani, ale aj výrazne väčší odpor. “Tento víkend sa zdá, že sa trápime oveľa viac. Aspoň tento prvý deň bol taký. Zvyčajne sa nám ale v noci darí odstraňovať problémy, nuž dúfam, že zajtra budeme silnejší.”

“Myslím si, že je pomerne jasné, čo musíme do zajtra zlepšiť,” vyhlásil následne Leclerc. Po žiadosti, aby to bližšie vysvetlil, ochotne pokračoval: “V podstate ide len o balans, lebo v zákrutách je to ťažké. Mení sa to z pretáčavosti na veľkú nedotáčavosť, ťažko zvládnuť také auto.”

“Spravili sme pár chýb, no ani môj výkon dnes nebol nič extra. Snáď to všetko bude zajtra OK a dosiahneme na dobrý výsledok. Sme veľmi blízko, takže čokoľvek získame, bude predstavovať veľkú výhodu,” myslí si Monačan.

Sebastian Vettel si v oboch tréningoch ukoristil dvanáste miesto. Veľmi nadšený z toho nebol, ale všetko treba chápať v kontexte aktuálnej sezóny. “Papierovo to pre nás nie je najlepší okruh, ale stále sa vieme zlepšiť.

“Na pneumatiky je to veľmi tvrdá trať, povrch je tu dosť drsný. Platí to už historicky, s tým nič nenarobíme, všetci majú rovnaké podmienky. My sme však mali problémy udržať pneumatiky pri živote, bude to ťažké aj v nedeľu.”

“Zatiaľ nie je celkom jasné, koľko zastávok nás čaká a ktoré gumy budú najlepšie. Pred sebou máme nejaké domáce úlohy, takže sa koncentrujeme na kvalifikáciu a potom sa pripravíme na preteky,” avizuje ďalšie kroky Vettel.

Tímy majú pred sebou dilemu, či nastaviť auto výlučne na preteky alebo sa skúsiť ukázať aj v sobotu. Vo Ferrari ale príliš ťažká nebude. “Body sa rozdávajú v pretekoch, takže je samozrejmé, že musíme myslieť na preteky. Hoci na druhej strane platí aj to, že čím vyššie štartujete, tým máte väčšiu šancu.”

“Už sme tu ale viackrát boli svedkami toho, že vďaka stratégii a manažmentu pneumatík viete rozhodnúť. Dúfame, že v nedeľu na tom budeme lepšie,” doplnil aj na margo degradácie Vettel.