logo F1online.skF1online.sk

McLaren má tímovú jednotku! Piastri je vraj ochotný sa vzdať víťazstva

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

McLaren sa rozhodol pustiť s veľkou vervou do oboch titulových bojov. Zdá sa, že dostihnutie a predstihnutie Red Bullu v Pohári konštruktérov je len otázkou dní, ale v boji o jazdecký titul má Max Verstappen stále náskok 62 bodov. Osmoro pretekov pred koncom sezóny to nie je málo, ale Lando môže, podľa slov jeho šéfa Andreu Stellu, počítať s plnou podporou tímu.

Tvrdý súboj Landa Norrisa s Oscarom Piastrim pravdepodobne pripravil tím o ďalšie dôležité víťazstvo. Pri pohľade na rýchlosť monopostu MCL38 to znie trochu neuveriteľne, ale McLaren má v tejto sezóne na konte rovnaký počet víťazstiev ako Ferrari a Mercedes. Ak chce Lando Norris pomýšľať na jazdecký titul, potrebuje túto štatistiku čo najrýchlejšie zmeniť.

K tomu však potrebuje plnú podporu tímu vrátane Oscara Piastriho. Ich súboj v Monze mohol skončiť vzájomným vypadnutím a tím si zrejme povedal, že najmúdrejšie bude, keď urobia všetko pre maximalizovanie svojich príležitostí v oboch šampionátoch. „Podporíme Landa, ale chceme to urobiť bez veľkého porušenia našich princípov,“ povedal pre BBC Andrea Stella.

„Medzi naše zásady patrí aj pravidlo, že záujmy tímu sú vždy na prvom mieste. Športové správanie je však dôležité pri našom celkovom prístupe k pretekaniu. Okrem toho chceme byť féroví k obom pilotom,“ skonštatoval Stella.

McLaren doteraz – verný odkazu Rona Dennisa – nechával svojich jazdcov voľne pretekať a nezasahoval do ich súbojov. Norrisovi i Piastrimu však pripomínal, aby si nechali priestor a nezrazili sa. Aj v Monze sme však videli, že takéto pravidlo umožňuje veľmi široký výklad a medzi oboma pilotmi to bolo v štvrtej zákrute naozaj tesné. Stella a jeho nadriadený Zak Brown si po pretekoch zrejme povedali, že riziko ďalších tesných súbojov je privysoké.

„Nechceme sa opäť ocitnúť v situácii ako v Monze, keď sme v nájazde do šikany držali prvé a druhé miesto, ale na výjazde z nej sme sa nachádzali na prvom a treťom mieste. Záujmy tímu sú na prvom mieste a tieto situácie musíme napraviť ako prvé,“ povedal Stella.

„Po Monze sme si stanovili tri ciele: v prvom rade sa musíme uistiť, že nech sa na trati stane čokoľvek, nesmie to uškodiť tímu; druhým cieľom je vyhrať oba šampionáty a obaja jazdci sa zaviazali, že tomu pomôžu; a napokon po tretie, nechceme to dosiahnuť bezohľadným spôsobom. Takto budeme pretekať v Baku a po skončení víkendu to aktualizujeme,“ dodal taliansky inžinier.

Ten si vraj po pretekoch v Taliansku pohovoril s oboma pilotmi. Veľmi nás zaujíma, ako na tieto novinky zareaguje Oscar Piastri, ktorý už ukázal, že sa nebojí vystrčiť lakte a zahodiť rukavice v súboji s tímovým kolegom. Podľa Stellu je však austrálsky mladík stopercentne ochotný pomôcť.

„Rozhovory boli plné ochoty spolupracovať. Dokonca aj keď som sa Oscara spýtal, či je ochotný vzdať sa víťazstva, odpovedal: ‚Je to bolestivé, ale keď je to momentálne správna vec, tak to urobím.‘ Každý pilot je naprogramovaný na víťazstvo. Mňa však vždy ohromí úroveň tímového ducha a spolupráce v tejto fáze sezóny,“ vyhlásil šéf McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia