logo F1online.skF1online.sk

Max nepanikári, ale tvrdo pracuje na náprave situácie, ubezpečuje Horner

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Po úspešnom začiatku sezóny upadol Red Bull do krízy. Tím čaká na víťazstvo od Veľkej ceny Španielska a jeho náskok v oboch šampionátoch sa víkend čo víkend stenčuje. Ak bude tento trend pokračovať, sme veľmi zvedaví na reakciu Maxa Verstappena, ktorý si už nemôže užívať luxus v podobe dominantného auta. Podľa Christiana Hornera je však prístup holandského šampióna ukážkový.

Po pretekoch v Maďarsku sme od trojnásobného majstra sveta nepočuli v podstate žiadnu prehnane emotívnu alebo frustrovanú vysielačku. Verstappen zostáva veľmi pragmatický aj pred mikrofónmi médií, hoci už svojmu tímu neraz vyslal tvrdý odkaz.

Spomeňme si na Veľkú cenu Abú Zabí v roku 2021, keď sme intenzívne diskutovali, aký bude mať táto noc vplyv na kariéru Lewisa Hamiltona. Ten stratil nielen ôsmy titul, ale v rokoch 2022, 2023 a 2024 aj dominantné auto. Zareagoval však ako šampión a pustil sa do tvrdej práce. Minimálne podľa slov Christiana Hornera vidí Red Bull podobný prístup aj od Maxa Verstappena.

„Na Maxovi ma ohromuje, ako intenzívne sa zapojil,“ vyhlásil šéf stajne z Milton Keynes. „Nepanikári, ale pracuje s inžiniermi a jasne im vysvetľuje, v čom je problém. Investuje do toho čas a úsilie.“

„V nedeľu ráno prišiel skoro do práce, minulý týždeň strávil rozhovormi na Zoome a pred ďalšími pretekmi sadne za simulátor. Pracuje naozaj tvrdo. Podľa mňa ukázal pri práci s inžiniermi veľkú vyspelosť ako pravý šampión. Nikto nie je nadšený z našej situácie a potrebujeme pracovať naozaj tvrdo, keď to chceme otočiť. Tento tím však má silu, hĺbku a talent. Vrátime sa,“ sľubuje Horner.

Jeho oslabený technický tím musí dôkladne hľadať koreň problému. Red Bull niekde urobil chybu a v poslednom týždni sa objavilo niekoľko povzbudivých správ, že inžinieri našli, čo hľadali. Otázne však je, či náprava potrvá týždne, alebo mesiace.

„Musíte spochybňovať všetko,“ vyhlásil Horner. „Musíte sa pýtať, čo všetko sa zmenilo. Nemôžete nechať kameň na kameni. Keď je auto v optimálnom okne, a videli sme to v Rakúsku, funguje na všetkých zmesiach pneumatík. Max vybojoval pole position a do poslednej zastávky v boxoch poľahky viedol preteky.“

„Auto fungovalo aj na vode v Spa. Aj keby ste odrátali Maxov talent, Checo štartoval do pretekov z prvého radu. Keď je auto vo svojom okne, funguje podľa predpokladov. Toto okno je však veľmi úzke, takže musíme pracovať na jeho rozšírení,“ dodal Christian.

Súvisiace články

Diskusia