logo F1online.skF1online.sk

Piastri urobil veľa menších chýb, diskusia o tímovej réžii príde v nedeľu ráno

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

McLaren má dobrú šancu úplne uzavrieť stratu na Red Bull v Pohári konštruktérov a Lando Norris má skvelú príležitosť na ďalšie zníženie straty na Maxa Verstappena. Keby nedeľné preteky skončili ako sobotná kvalifikácia, oba tímy by delili len tri body a Lando by získal na Maxa parádnych devätnásť bodov. Na to však McLaren musí odviesť špičkovú tímovú prácu.

McLaren má v nedeľu všetko vo vlastných rukách. Viac sa k tomu nedá povedať. Lando Norris stojí na pole position a po svojom boku má tímového kolegu Oscara Piastriho. Austrálsky pretekár opäť útočil na najvyššie méty, ale opäť sa musel skloniť pred Norrisom. Ako však po skončení kvalifikácie sám povedal, druhé miesto mu nemusí vadiť, keďže v Monze sa dá dostať dopredu v nájazde do prvej zákruty.

„Auto bolo veľmi silné,“ povedal Piastri po kvalifikácii. „Mal som solídne prvé kolo v Q3, ale druhý pokus nebol taký dobrý. Podobne to platí aj o prejazde prvou zákrutou, ktorý trochu udal tón zvyšku môjho kola. Na výjazde sa mi dosť pretočili zadné pneumatiky a potreboval by som svoje kolo trochu doladiť na niektorých miestach.“

„Auto však podalo dobrý výkon. Po tréningoch sme takýto výsledok určite nemali garantovaný. Mali sme pocit, že poľahky môžeme skončiť aj niekde na siedmom a ôsmom mieste. Prvý rad je tak veľmi dobrý výsledok pre tím,“ dodal Piastri.

Ten na tlačovke hovoril o nedeľných pretekoch ako o otvorenej záležitosti. Je však otázne, či by mu malo patriť víťazstvo, keby tým pripravil Landa Norrisa o ďalšie body. „Štart je s dlhým nájazdom do prvej zákruty vždy dobrá príležitosť. Samozrejme, musíme odviesť lepšiu prácu ako minulý týždeň, keď nechceme ďalší nevydarený štart, ktorý by v tomto prípade znamenal vytvorenie cestnej zátarasy,“ povedal Piastri položartom.

„Po štarte prídu ďalšie príležitosti. Stratégia je stále trochu otáznik. Nikto neodjazdil na jednej sade pneumatík viac ako desať kôl, takže to bude zaujímavé nielen v prvom kole,“ dodal austrálsky mladík.

Namieste je však otázka, či by sa piloti McLarenu mali púšťať do otvoreného boja. Lando Norris stratil v Maďarsku sedem bodov, keď vrátil prvé miesto Piastrimu. Ďalších sedem bodov má cenu zlata a Angličan ich bude potrebovať. Túto otázku však pred štartom talianskych pretekov obaja piloti dokonale zahrali do outu.

„To si necháme na tímovú poradu v nedeľu ráno. Už sme o tom diskutovali, ale v tejto chvíli platí, že môžeme slobodne pretekať,“ povedal Lando Norris, na ktorého vzápätí reagoval aj Piastri: „Už sme o tom trochu diskutovali a určite o tom budeme diskutovať aj v nedeľu. V tejto chvíli k tomu nemám čo dodať.“

Súvisiace články

Diskusia