logo F1online.skF1online.sk

Stella: Lando je majstrovský jazdec, také výkony som videl aj pri iných šampiónoch

Pódium VC Holandska 2024: Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2024

Lando Norris má pred sebou prvú veľkú výzvu svojej kariéry. Pri pohľade na Verstappenov náskok v šampionáte sa to síce nezdá, ale v tejto sezóne by skutočne mohol prehovoriť aj do boja o jazdecký titul. Andrea Stella svojmu jazdcovi verí, no pripomína, že jednu vec ešte musí vyladiť.

O monoposte McLarenu už dnes môžeme s čistým svedomím hovoriť ako o víťaznom. Začiatkom leta sme o tom ešte mohli pochybovať, ale takmer 23-sekundový náskok spolu s Verstappenovou rezignáciou v druhej polovici VC Holandska to jasne potvrdila. Holanďan sám priznal, že už nešiel celkom naplno.

“Odstup od jazdcov za mnou neustále kolísal, ale päť kôl pred koncom som vedel, že je po všetkom, tak som trochu zišiel z plynu, aby som to doviezol do cieľa,” prezradil Max Verstappen. “Už som nemal čo získať, museli sme sa uspokojiť s druhou priečkou. Mohlo to byť však aj oveľa horšie. Ak teda druhé miesto znamená, že som z toho smutný, tak to beriem.”

V Zandvoorte sa tak Landovi Norrisovi podarilo odčiniť chybu zo štartu, ale na iných okruhoch už Red Bull nemusí spraviť rovnakú chybu. Verstappen bol na rovinkách ľahkou korisťou, pretože mu Red Bull nasadil veľké zadné krídlo v snahe znížiť opotrebovanie pneumatík.

Ak bude McLaren rovnako rýchly v kvalifikácii ako doposiaľ a ak Lando Norris v prvom kole nebude strácať pozície, môže sa stať majstrom. “Lando je určite majstrovský materiál,” prikývol Andrea Stella ešte pred pretekmi. “Už teraz podáva výkony na takej úrovni, akú som v minulosti videl pri niektorých veľkých šampiónoch, s ktorými som mal to šťastie pracovať. Ocitol sa na tejto ceste rovnako ako celý tím. Ak sa však porovnávame s perfekcionizmom, tak vidíme nejaké príležitosti.”

Tým perfekcionizmom šéf McLarenu narážal na Red Bull, ktorý počas víkendu spravidla nerobí strategické chyby. Nuž a Verstappen opäť porazil Landa Norrisa na štarte. V McLarene vedia, na čom treba pracovať — Stella na to upozorňoval už v predstihu a v nedeľu sa to naplnilo.

“Jednou z týchto príležitostí sú prvé kolá,” poznamenal taliansky inžinier. “Snažíme sa nájsť balans medzi agresívnym prístupom a vyhýbaním sa nehodám. Na samotnom štarte rozhodne musíme doladiť niektoré veci, čo nie je len zodpovednosť jazdca, ale aj tímu.”

Podľa Stellu musí zabrať aj boxový múrik. “Nuž a potom sa objavilo pár situácii aj v samotných pretekoch, kde by sme mohli my prijať diel zodpovednosti, no to je už zodpovednosť tímu. V Kanade sme s Landom nezastavili počas výjazdu safety caru, alebo mi napadá aj Silverstone a posledný stint, čo bola zodpovednosť tímu,” pripomenul obutie mäkkých pneumatík, ktoré Norrisa obrali o šancu vyhrať. “Keby náš tím pracoval na vyššej úrovni, Lando by mal v šampionáte viac bodov.”

Norris nemá problém so sebakritikou a stratu v šampionáte nebude vyčítať tímu. Tým nepriamo pomáha aj svojim inžinierom a stratégom. “Ako tím si ceníme, že časť tohto tlaku preberá na svoje plecia, alebo zodvihne ruku a povie, že je to jeho chyba. Myslím si však, že mám už dosť skúseností, aby som mu povedal: Kamarát, netráp sa, toto je zodpovednosť tímu. Pokračuj v dobrej práci, naďalej sa zlepšuj. Aj my ako tím máme toho veľa, čo ešte musíme napraviť.”

Súvisiace články

Diskusia