logo F1online.skF1online.sk

Wolff nepustí Antonelliho do Williamsu. V hre sú Schumacher a Lawson

Mick Schumacher
© Renault SAS
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2024

Logan Sargeant si svojím miestom nemôže byť istý. V padoku silnejú špekulácie, že by ho vedenie Williamsu už čoskoro mohlo nahradiť perspektívnejším jazdcom, ktorý do tímovej pokladnice prispeje nejakými bodmi. Skloňujú sa najmä dve mená, no Kimi Antonelli medzi nimi chýba.

Piatková nehoda mohla byť posledným klincom do rakvy Logana Sargeanta. Zničil totiž celú jednu sadu vylepšených komponentov, ktoré bude treba opätovne vyrobiť a zafinancovať z tohtoročného rozpočtu. Vzhľadom na to, že Sargeant doposiaľ nedokázal ani raz bodovať, Jamesa Vowlesa to môže čoskoro prestať baviť. Podľa nemeckého AMuSu sa však rozhodol neprijímať žiadne rozhodnutie v zápale emócií, a tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou bude rozhodovať v najbližších dňoch.

Aké má však James Vowles možnosti? Mohlo by sa zdať, že pre všetky strany by mohlo byť výhodné, keby Andrea Kimi Antonelli absolvoval svoj debut vo Formule 1. Williams by mohol dostať istú kompenzáciu ako odberateľ pohonných jednotiek, Antonelli by zas nazbieral pretekové skúsenosti bez toho, aby bol pod obrovským tlakom, ktorý ho v Mercedese neobíde.

Toto Wolff však v nedeľu vylúčil, že by bol ochotný Williamsu zapožičať Andreu Kimiho Antonelliho. “To sa nestane,” vyhlásil šéf strieborných šípov, ktorý má preňho iný plán a James Vowles o tom vie, keďže vedú “transparentné rozhovory”. “James prispel ku Kimiho vývinu a k tomu, že sme ho našli. Myslím si však, že najlepšie preňho bude pokračovať v programe, ako sme sa rozhodli, testovať staršie monoposty a jazdiť v F2. Budeme ho sledovať, ako to pôjde, namiesto toho, aby sme tento plán narušili a poskytli mu príležitosť jazdiť za Williams. Takto sme sa rozhodli.”

Vowles mal však podľa dostupných informácií rozhodiť siete a preskúmať, ktorí jazdci by prichádzali do úvahy. Jedným z nich je Mick Schumacher, ktorý je v súčasnosti rezervným jazdcom Mercedesu. Menším problémom je, že Schumacher má pred sebou ešte zvyšok sezóny vo WEC a dve podujatia termínovo kolidujú s pretekmi v Azerbajdžane a Brazílii.

Pre Micka Schumachera je však Formula 1 na prvom mieste, a tak sa dá očakávať, že by ju uprednostnil. Toto Wolff je naklonený možnosti, že sa ešte predstaví v najprestížnejšej motoristickej triede. “Veľmi dúfam v to, že Mick dostane šancu, pretože ešte sme skutočného Micka nevideli. Vyhral F4, F3, F2, a keď potom v F1 podávate výkony pod svojimi možnosťami… Myslím si, že si zaslúži šancu. Budeme držať palce pri tejto príležitosti s Williamsom, no toto rozhodnutie je na Jamesovi Vowlesovi.”

Okrem Schumachera prichádza do úvahy aj Liam Lawson, ktorému Red Bull stále hľadá sedačku pre budúci rok. Červení býci by ho mohli Williamsu zapožičať, preveriť si jeho aktuálnu formu a pred nasledujúcou sezónou sa rozhodnúť, či ho neposadia do jedného zo svojich monopostov.

Christian Horner je otvorený takejto dohode s Williamsom za istých okolností. “Záležalo by to na podmienkach a či by sme ho v prípade potreby mohli mať rýchlo späť. Ak by však potrebovali jazdca na nasledujúci víkend, tak by sme tomu boli otvorení. To je však otázka na Williams, nie na nás.”

Okrem týchto dvoch mien Williams môže ešte uvažovať o mladíkoch. Jacka Doohana svojmu konkurentovi z Alpinu zrejme nebude chcieť vychovávať, ale napríklad rezervný jazdec Aston Martinu Felipe Drugovich by mohol prispieť aj nejakou sumou do tímovej pokladnice. Okrem toho má Williams aj svojho vlastného juniora Franca Colapinta, ktorý v súčasnosti preteká vo Formule 2 a má za sebou aj jeden voľný tréning v monoposte Williamsu. Jeho nedostatok skúseností však situáciu Williamsu nemusí vôbec riešiť.

Súvisiace články

Diskusia