logo F1online.skF1online.sk

McLaren sa cez leto poradil a rozhodol, že z Norrisa ešte nespraví jednotku

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2024

Pred začiatkom letnej prestávky generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown avizoval, že v tíme sa poradia, či si určia jasnú jednotku a z Landa Norrisa sa pokúsia spraviť majstra sveta. Šéf tímu Andrea Stella teraz prezradil, že McLaren sa zatiaľ rozhodol zachovať status quo. Zdôraznil tiež, že Norris si pozíciu jednotky musí zaslúžiť.

Ak chce ešte McLaren živiť nádej, že v tomto roku bude bojovať nielen o konštruktérsky, ale aj o jazdecký šampionát, najlepšie by zrejme urobil, keby začal okamžite s vypätím všetkých síl pomáhať Landovi Norrisovi, ktorý má na rozdiel od ostatných aspoň akú-takú šancu ešte zdolať Maxa Verstappena.

Dá sa však na túto dilemu pozrieť aj z opačného uhla pohľadu: Lando Norris už zaostáva tak výrazne, že by celá snaha mohla byť zbytočná a navyše by mohla McLarenu uškodiť v hodnotení tímov. Zrejme aj to zohralo úlohu pri rozhodnutí Wokingu ešte s určením tímovej jednotky vyčkať.

“Viesť rozhovory o tímovej jednotke nepovažujem za správny prístup k pretekaniu,” opísal myšlienkové pochody vrámci tímu Andrea Stella. “Radšej by sme k tomu pristúpili na základe férovosti, integrity a potom uvidíme, čo sa z tohto prístupu vykľuje.”

“Do konca nám zostáva desať pretekov. Myslím si, že aby sa Lando dostal do reálnej pozície, z ktorej by naháňal titul majstra sveta, tak potrebuje podávať výkony na veľmi vysokej úrovni, naďalej musí byť rýchly a priamo na trati sa vypracovať,” vysvetľuje taliansky inžinier, čo by Norrisa mohlo dostať do tejto výhodnej pozície. “Ak sa vypracujete, ak sa o to zaslúžite tým, že budete rýchli, konkurencieschopní, tak to prehodnotíme.”

McLaren má svoje zásady a mieni sa ich držať. “Vždy však budeme vedení integritou a férovosťou. Možno v niektorých prípadoch budeme potrebovať, aby tím rozhodol nejakú situáciu, v ktorej to bude 50 na 50, alebo sa budeme chcieť porozprávať s Oscarom o tom, či by bol ochotný podporiť Landa v honbe za majstrovským titulom.”

Jedno je podľa Stellu jasné: V tíme musí byť zachovaná absolútna transparentnosť. Nič sa nebude robiť niektorému jazdcovi za chrbtom. Ak sa objaví tímová réžia, tak len podľa vopred dohodnutých pravidiel.

“Pred pretekmi sa o tom vždy musíme porozprávať. Nikto by nemal byť prekvapený. Medzi nami všetkými by mala byť dohoda, pretože v konečnom dôsledku sme ako tím na misii získať jazdecký titul. Nikto nejde sám na seba, aby ho potom ostatní museli nasledovať,” odmieta prístup niektorých tímov z minulosti, ktoré stavili všetko na jedného jazdca.

McLaren je skrátka iný. “Taký je náš štýl. Nemyslím si, že sa to dá tak ľahko zhrnúť ako — vyberme si tímovú jednotku a zachováme sa podľa toho. Chcel by som, aby to bolo v tíme lepšie prediskutované a posudzovalo sa to od prípadu k prípadu.”

Súvisiace články

Diskusia