logo F1online.skF1online.sk

Sanchez chce na jeseň Alpine pravidelne v Q3: Je to jeden z našich kľúčových cieľov

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 8. 2024

Alpine bol v Bahrajne najpomalší zo všetkých. Ako to už v prípade tohto tímu býva, v priebehu sezóny si prešiel priam palácovou revolúciou. Zaplátať diery po sérii odchodov dôležitých ľudí prišiel aj nový technický riaditeľ David Sanchez. Pod jeho vedením sa monopost A524 postupne vyhrabáva z bahna a francúzsky inžinier ho chce vidieť pravidelne v najlepšej desiatke.

Zdá sa, že štyri najlepšie tímy sú v súčasnosti mimo dosahu „zvyšku sveta“. Aston Martin v strede poľa značne vyčnieva, ale naďalej pôsobí dosť zraniteľne. Ak však chcete preniknúť do najlepšej desiatky, musíte poraziť aj stajňu zo Silverstone. Uvedomuje si to aj David Sanchez, ktorý napriek tomu vytýčil svojmu tímu pred koncom letnej prestávky jasný cieľ.

„Pri pohľade na to, ako sme zakončili prvú polovicu sezóny, v tej druhej je naším cieľom, prirodzene, pokúsiť sa o útok na výkonnostne lepšiu polovicu štartového poľa. To znamená, pravidelne sa objavovať v tretej časti kvalifikácie,“ vyhlásil Sanchez.

„Je to náročný cieľ, pretože vďaka top tímom je Q3 veľmi nabitá. My však dnes vidíme, že keď dokážeme z auta vyťažiť plný potenciál a prinesieme potrebné vylepšenia, môžeme ašpirovať na umiestnenie na hrane najlepšej desiatky a dokážeme tam zotrvať,“ pokračoval technický riaditeľ Alpinu.

„To je jeden z našich kľúčových cieľov – byť konzistentní a konzistentne ťažiť z auta jeho maximálny potenciál. Ak to dokážeme, tak by sme mali získať viac bodov do šampionátu. Na konci roka uvidíme, ako ďaleko sa dostaneme,“ dodal Sanchez.

To však nie je jediný cieľ. Podľa Francúzových slov chýba Alpinu aj správna mentalita, čím vlastne nepriamo priznal, že tím je psychicky a organizačne na dne. „Ďalším cieľom je vybudovanie základov pretekárskeho myslenia, ktoré by sme chceli vystavať v budúcnosti. Je to zmena oproti posledným mesiacom a rokom, ale táto transformácia naďalej pokračuje a už priniesla svoje ovocie. Určite na nej budeme ďalej stavať,“ sľubuje Sanchez.

Alpine rozhodne má na to, aby sa dostal do najlepšej desiatky. V minulosti to už niekoľkokrát dokázal. Keď sa mu to však podarilo, obvykle nasledoval ďalší nezdar. Zdá sa, že hrana najlepšej desiatky je stropom pre francúzsky tím, ktorý nemá na viac pre nedostatok zdrojov a investícií, nestabilné vedenie a v neposlednom rade aj pre nesprávnu mentalitu.

Pod vedením Sancheza a ďalších ľudí sa teraz Alpine pokúša o ďalší reštart. „Prišiel som začiatkom mája po náročnom štarte do sezóny a musím povedať, že reakcia tímu bola fantastická. Došlo k mnohým zmenám v krátkom čase. Prehodnotili sme plán vývoja a pokúsili sme sa vytýčiť pomerne agresívnu cestu vpred,“ vyhlásil bývalý hlavný inžinier Ferrari.

„V Belgicku sme videli vylepšenia, ktoré boli našou prvou salvou. V ďalšej fáze sezóny nasadíme ďalšie novinky a musím povedať, že tím bol skvelý. Dobre som sa tu usadil, pokúsime sa na tom stavať do budúcnosti a neustále zlepšovať našu výkonnosť,“ dodal Sanchez.

Súvisiace články

Diskusia