logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve: Čou má peniaze, ale miesto si nezaslúži

Kuan-jü Čou
© LAT/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala17. 8. 2024

Kuan-jü Čou si stále hľadá sedačku na nasledujúcu sezónu. Ešte sa mu nepodarilo žiadnu ukoristiť, no keby to bolo na Jacquesovi Villeneuvovi, vraj by ani žiadnu nedostal. Hora peňazí, ktorú so sebou ťahá a ponúka ju tímom, podľa kanadského jazdca nestačí na to, aby pretekal vo Formule 1.

Sauber je v tejto sezóne celkom stratený, no o Kuan-jü Čouovi to platí dvojnásobne. V internom kvalifikačnom súboji prehráva s Valtterim Bottasom v pomere 1:13 a za kratší koniec ťahá aj v pretekoch. Zo štrnástich veľkých cien dokázal skončiť vyššie ako Bottas len päťkrát.

To nie je vizitka, nad ktorou by Jacques Villeneuve uznanlivo nadvihoval obočie. Čínskeho jazdca nepovažuje za kvalitného pretekára. “Kuan-jü Čou má veľký kufrík peňazí od svojich sponzorov a potrebuje ho niekam dať, či už ako pilot F1 alebo rezervný jazdec. Na základe výsledkov si však Čou nezaslúži miesto v F1.”

Ak to každý tím myslí s rokom 2026 vážne, Čoua zrejme do svojho kokpitu neposadí. Podľa majstra sveta z roku 1997 by mu však mohol nájsť nejaké miesto v úzadí.

Na jednej strane by si zarobil aj vďaka spolupráci s čínskym gigantom Geely, na druhej strane by mu Čou takpovediac nekazil výsledky. “Ak niektorý tím dokáže získať tie sponzorské peniaze, ktoré so sebou Čou prináša, dokonca aj ako rezervný jazdec, tak to bude preň skvelý výsledok.”

Kuan-jü Čou ešte pred letnou prestávkou a oznámením prestupu Carlosa Sainza jasne definoval svoj cieľ na zvyšok sezóny: Chce si nájsť miesto. “Ja tu chcem zostať, to je úplne jasné. Bavíme sa o rôznych možnostiach vrátane Sauberu. Ešte sa o ničom nerozhodlo. Je veľmi ľahké povedať, že všetci čakáme na Carlosovo rozhodnutie, no azda sa rozhodne skoro. To už trh s jazdcami rýchlo roztočí.”

Len aby sa neroztočil prirýchlo. Čou z neho ľahko môže vypadnúť.

Súvisiace články

Diskusia