logo F1online.skF1online.sk

Montoya: Keby som sa dnes ocitol v F1, rýchlo by ma vykopli

Juan Pablo Montoya
© X/Juan Pablo Montoya
Milan Kubala
Milan Kubala17. 8. 2024

Juan Pablo Montoya síce vo Formule 1 odjazdil len šesť sezón, ale titulky novín plnil veľmi často. Vďaka svojmu agresívnemu jazdeckému štýlu a nemenej agresívnemu štýlu komunikácie sa naňho spomína ešte aj dnes. Možno aj preto, že dnes už nič také nie je vo Formule 1 prípustné.

Juan Pablo Montoya v posledných rokoch sprevádza na okruhoch F1 svojho syna Sebastiána, ktorý preteká vo Formule 3. Ak máte šťastie a objednáte si prehliadku okruhu, vaším sprievodcom sa tak môže stať aj slávny kolumbijský pretekár a víťaz siedmich veľkých cien.

Ako sprievodca má možnosť rozpovedať rôzne príhody z padoku, čo vraj veľmi rád obľubuje. Fanúšikovia totiž na mnohé z nich reagujú prekvapene. Najmä v dnešnej dobe si niektoré veci ani nevedia predstaviť.

Formula 1 je dnes úplne iná, uvedomuje si Juan Pablo Montoya. “Šport sa veľmi zmenil. Netýka sa to len mňa,” hovorí pre gpblog.com a zaspomínal si napríklad na VC Monaka 2005. Možno si ešte vybavíte nehodu, ktorú spôsobil v Beau Rivage a komisári ho za ňu odsúdili na štart z konca štartového poľa.

“V tréningu som jazdil oveľa, oveľa pomalšie, než by bolo nevyhnutné a brzdil som nejakých 180 metrov za Beau Rivage,” pripomenul incident zo štvrtého monackého tréningu, ktorý viedol k reťazovej nehode.

Jeho nečakané brzdenie rozhodilo Jacquesa Villeneuvea za ním, ktorý sa zľakol a zozadu vrazil do monopostu Davida Coultharda. V tejto reťazovej nehode sa ocitol aj Ralf Schumacher. Montoya dnes žartuje, že z Beau Rivage sa vtedy stalo “Beau Ravage” (v preklade spúšť, pozn. red.).

“Keď si spomeniem na niektoré veci, ktoré som spravil, najmä na Monako v roku 2005, tak viem, že veľmi rýchlo by som sa ocitol mimo F1, keby som niečo také spravil dnes,” smeje sa Montoya, ktorý bol známy aj štipľavými odkazmi v médiách či inými neplechami. Príbehov je na rozdávanie, zabáva sa. “Je ich veľa.”

Podobné incidenty či kontroverzné vyhlásenia si dnes piloti v F1 nemôžu dovoliť, myslí si Montoya. “Keď sme vyrastali, všetko bolo úplne iné. Nebol som to len ja, ale boli to všetci. Každý vtedy pretekal s inou mentalitou. Bol to veľmi kultúrny šport, teraz je to trochu iné.”

Nuž a veľmi “kultúrne” majú byť aj jeho prehliadky trate. Aj analýza súčasných udalostí vo Formule 1 je návštevníkom podávaná tradičným montoyovským nefiltrovaným štýlom. “Niektoré veci sa nezmenili,” smeje sa.

Súvisiace články

Diskusia