logo F1online.skF1online.sk

Bottas v roku 2018 takmer ukončil kariéru: Mal som plné zuby F1

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 8. 2024

Formula 1 je nekompromisným prostredím, kde sa za chyby a neúspechy tvrdo platí, kým na úspech sa zabudne hneď po ďalších pretekoch. Valtteri Bottas mal v kariére šťastie, keď dostal možnosť jazdiť v najrýchlejšom aute a za najlepší tím. To však nie je vždy len požehnanie, ale častokrát aj veľké bremeno.

Nico Rosberg vedel, prečo odchádza z Formuly 1. Dosiahnuť najväčší úspech znamenalo obetovať všetko a syn majstra sveta z roku 1982 usúdil, že mu to za to nestojí. Povedal si, že mu stačilo a odišiel sa venovať rodine a podnikaniu. Mercedes musel unáhlene hľadať náhradu počas zimnej prestávky a nakoniec siahol po Valtterim Bottasovi.

Zdalo sa, že fínsky pretekár vyhral v lotérii. Po solídnom prvom roku prišla sezóna 2018 a tá Valtterimu absolútne nevyšla. Nevyhral ani raz, hoci v Rusku vyhrať mal, ale Mercedes mu prikázal, nech odovzdá víťazstvo Lewisovi Hamiltonovi. Boli to šieste preteky od konca a už v tom čase sa v Bottasovej hlave odohrávali veľmi vážne vnútorné rozhovory.

„V tomto športe som dostal množstvo lekcií,“ povedal Fín v podcaste Marca Priestleyho Pitlane Life Lessons. „Dostal som sa do bodu, keď som takmer ukončil kariéru, pretože som mal plné zuby sveta F1 a myslel som si, že je ku mne krutý.“

„Bolo to na konci roka 2018, ale potom som sa z nejakého dôvodu dokázal pozbierať a vyhral som prvé preteky sezóny 2019. Tie pre mňa znamenali obrat,“ povedal spokojne Bottas.

Dnes sa pilot Sauberu snaží predĺžiť si kariéru čo najdlhšie a zostať vo Formule 1, pretože si uvedomil, že mal v živote veľké šťastie. Lekcie z pôsobenia v Mercedese mu tak veľmi dobre poslúžili. „Nakoniec som asi pochopil, že niekedy potrebujete čas, potrebujete si urobiť odstup a naozaj sa pozrieť na širší obraz,“ hovorí Bottas.

„Dnes tento prístup pomerne často používam v živote. Keď narazím na nejakú drobnú prekážku, chcem si urobiť odstup a pozrieť sa na širší obraz. Vtedy si uvedomím, že je to v poriadku, všetko je v skutočnosti v poriadku. Mám rodinu, všetci sme zdraví a ja jazdím v pretekárskom aute, čo som vždy chcel,“ povedal Fín.

„Keď urobíte krok späť a pozriete sa na celkový obraz, vtedy uvidíte život z odlišnej perspektívy a možno sa začnete na niektoré veci menej sťažovať. Preto sa snažím držať o niečo ďalej od bubliny Formuly 1. Je to pre mňa veľmi dôležité,“ dodal Bottas.

Súvisiace články

Diskusia