logo F1online.skF1online.sk

Asi každého desí predstava, že nedokáže podávať adekvátne výkony, povedal Antonelli

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Uvidíme talianskeho mladíka Andreu Kimiho Antonelliho vo Formule 1? Pravdepodobne áno. Stále ešte len sedemnásťročný pretekár si v tejto sezóne „užíva“ nemalú pozornosť a tlak, keďže už pri premiére vo Formule 1 má zaplniť miesto po Lewisovi Hamiltonovi. Kimi pritom ľudsky priznáva, že nemá stopercentnú dôveru vo svoje schopnosti, ale maximálne si užíva každú chvíľu.

Ani nevydarená sezóna tímu Prema vo Formule 2 neodradila Haas a Mercedes, aby uvažovali o talentovanej jazdeckej dvojici Oliver Bearman – Andrea Kimi Antonelli. Prvý menovaný zahnal pochybnosti pri svojom nevídanom a neplánovanom debute vo Formule 1, keď zaskočil za Carlosa Sainza, druhý si vyskúšal monopost F1 zatiaľ „len“ na testoch.

Nie je to však preňho príliš skoro? Predsa len tu stále hovoríme v podstate o dieťati. „Určité obavy máte vždy. Asi každého desí predstava, že nedokáže podávať adekvátne výkony,“ povedal Andrea Kimi Antonelli, ktorého cituje Motorsport.com, o vyhliadke na prvú sezónu vo Formule 1. „Snažím sa to vnímať ako skvelú príležitosť sa niečo naučiť, rásť a zároveň si užiť tú chvíľu.“

„Nebojím sa všadeprítomných hodnotení mojich výkonov. Viem, že Mercedes má jasno ohľadne môjho potenciálu. Aj keď sme tohtoročnú sezónu neodštartovali najlepšie, nepanovali žiadne negatívne pocity,“ pokračoval Antonelli.

„Som celkom pokojný. Ak by sa mi naskytla príležitosť, s chuťou by som ju prijal a snažil sa z nej vyťažiť maximum. V poslednom čase som cítil určitý tlak, keď sa začalo hovoriť o budúcej sezóne, ale vždy som sa snažil si užívať, skrátka si užívam ponúknuté príležitosti,“ dodal taliansky mladík.

Ten absolvoval v tejto sezóne rozsiahly testovací program so starým i novým monopostom. Inžinieri Mercedesu, ktorí sa testov zúčastnili, spievali chválospevy na talent a schopnosti stále neplnoletého mladíka. Ten si svoj prvý dotyk s Formulou 1 nesmierne užil.

„Počas bahrajnských predsezónnych testov mi dali tohtoročný program a ja som si len povedal: ‚Zajazdíš si s monopostom F1!‘ Bol to pre mňa veľmi špeciálny okamih,“ povedal Antonelli, ktorý si vyskúšal monopost W12 z roku 2021 aj W13 zo sezóny 2022.

„Bola to naozaj skvelá skúsenosť. Niesol som si so sebou ten pocit počas celého prvého kola, hoci podmienky neboli ideálne, pršalo a popoludní dokonca snežilo! Na druhý deň sa trať zlepšila a vyschla, čo z auta uvoľnilo jeho potenciál: výkon, brzdenie, aerodynamické zaťaženie atď. Bolo to šialené,“ hovorí Antonelli.

„Keď som prišiel na trať a otvoril dvere garáže, šokovalo ma, koľko ľudí tam bolo, inžinierov aj mechanikov, a všetci sa starali o jedno auto. Keď vám kladú otázky, musíte vedieť odpovedať a poskytnúť veľa informácií. Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol, ale teraz mi už všetko pripadá normálne,“ dodal rodák z Bologne.

Súvisiace články

Diskusia