logo F1online.skF1online.sk

Brown kedysi s Hornerom vychádzal, ale „keď prekročili rozpočtový strop, len sa vyhováral“

Lando Norris pred Maxom Verstappenom
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Nahradí Tota Wolffa ako najväčšieho rivala Christiana Hornera šéf McLarenu Zak Brown? Po kolízii medzi Maxom Verstappenom a Landom Norrisom v Rakúsku sa do toho americký biznismen so svojím tímom poriadne oprel a na adresu Red Bullu zaznela obrovská kritika. Tá však podľa Browna siaha až do roku 2022.

Kalifornský rodák bol jedným z najväčších advokátov rozpočtového stropu. Keď ho Red Bull v roku 2021 (FIA zverejnila svoje zistenia až na jeseň 2022) prekročil, Browna to podráždilo, ale vraj ani zďaleka nie tak, ako následná reakcia Christiana Hornera a spol. McLaren a jeho šéfovia vtedy nepožívali na rošte dostatočný rešpekt a ich hlas nebolo tak počuť ako slová bossov Mercedesu či Ferrari.

Dnes sa však situácia diametrálne zmenila a je to práve McLaren, ktorý Red Bullu šliape na päty. Keď sa teda Brown ozve na adresu svojho najväčšieho súpera, všetci poriadne nastražia uši. „Christiana poznám okolo dvadsaťpäť alebo tridsať rokov. Pretekali sme proti sebe (v roku 1994 v britskej Formule 3, pozn. red.). Povedal by som, že sme spolu vychádzali,“ spomína dnes šéf McLarenu pre BBC.

„Verím v transparentnosť; verím, že keď sa niečo pokazí, treba zdvihnúť ruku a priznať si chybu. Keď prekročili rozpočtový strop, počul som len výhovorky. Nikdy som nepočul: ‚Urobili sme chybu.‘ Boli to len výhovorky a žiadne prevzatie zodpovednosti,“ vyhlásil Brown.

„Keď niekto prekročí rozpočtový strop a nevyzerá, že k tomu pristupuje vážne, poškodzuje tým integritu a základy nášho športu. Pre mňa to nie je osobné, jednoducho ochraňujem Formulu 1,“ vysvetlil boss McLarenu.

Možno sa raz na túto epizódku bude spomínať ako na začiatok rivality medzi Brownom a Hornerom. Podobne ako si Horner s Wolffom skákali do vlasov na počiatku hybridnej éry, keď sa Red Bull ocitol s výkonnostne i kvalitatívne poddimenzovaným motorom Renault a nemal absolútne žiadnu šancu vyzvať Mercedes.

„Keď vidím niečo, čo nie je v súlade s našimi hodnotami, budem o tom hovoriť, pretože podľa mňa je dôležité, aby ľudia pochopili naše stanovisko. Uvedomujem si, že to nemusí byť vždy populárne, alebo že si tým nezískam priateľov v boxovej uličke, ale pokiaľ som priateľom McLarenu, našich fanúšikov, našich partnerov, to je pre mňa najdôležitejšie,“ odkázal Brown.

Súvisiace články

Diskusia