logo F1online.skF1online.sk

Hill upozorňuje Péreza, že Red Bull v minulosti deklaroval podporu aj iným

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2024

Sergio Pérez to má v suchu. Na stretnutí, ktoré sa konalo v pondelok po Veľkej cene Belgicka, sa Red Bull rozhodol vyjadriť podporu mexickému pretekárovi. Môže si teda vydýchnuť? Damon Hill by sa na jeho mieste príliš zoširoka neusmieval a radšej si spomenul na prípady jeho predchodcov.

Po Veľkej cene Belgicka to už Sergio Pérez nevydržal a keď sa ho reportéri opäť spýtali na jeho zmluvu a či sa v Red Bulle udrží, nevrlo odvetil, že na podobné otázky v budúcnosti nebude odpovedať. Možno už vtedy tušil, že Christian Horner sa postaví zaňho, no Helmut Marko to stopercentne neurobil a následne vyhlásil, že “v roku 2025 budú karty rozdané nanovo”.

Či Pérez chce, alebo nie, o jeho budúcnosti sa bude špekulovať aj po letnej prestávke. Môže im predísť len tak, že počnúc VC Holandska začne zbierať body a útočiť minimálne na prvú päťku. V opačnom prípade môže byť nedávne vyjadrenie podpory rovnako prázdne ako v prípade Alexa Albona a Pierra Gaslyho.

“Už som povedal, že by sa mali viac koncentrovať na Checa a zistiť, v čom je problém, aby zo svojho monopostu dokázal získať maximum,” povedal v podcaste F1 Nation Damon Hill. “Môže teraz získať sebadôveru, ak je to teda sebadôvera. Oni ho potrebujú. Nemôžu ho vymeniť za iného jazdca.”

Oveľa lepšiu náhradu Red Bull nemá. Júkiho Cunodu vedenie posadilo do poslednej lavice, no Daniel Ricciardo v internom súboji s ním aj tak prehráva a nad Liamom Lawsonom visí pomerne veľký otáznik. Zúfalé situácie si však vyžadujú zúfalé riešenia.

Minulosť navyše ukázala, že deklarácie vedenia Red Bullu nemusia nič znamenať. Začiatkom júla 2019 Christian Horner odkázal médiám, že Pierre Gasly “má podporu” vedenia, ktoré “nemá v úmysle Pierra vymeniť”. Prešiel zhruba jeden mesiac a už v kokpite sedel Alex Albon. V októbri 2020 sa stalo takmer to isté, len čierneho Petra držal Albon. Vyhlásenia o tom, že “sedačka je Alexova” o pár týždňov vystriedali správy, že do tímu príde Sergio Pérez.

Bude táto reťaz pokračovať? Damon Hill to rozhodne nevylučuje. “Z minulosti už máme skúsenosť, že jednu vec deklarovali, či už to bolo o Gaslym alebo Albonovi, a zrazu sa to všetko zmenilo. Aj to sa stáva.”

“Možno budú musieť zaťať zuby a spýtať sa: Ak prídeme o tento konštruktérsky šampionát, akú to bude mať hodnotu v miliónoch dolárov? Ak nazbierame nejaké milióny, aby sme Checa poslali niekam inam, tak by to z dlhodobého hľadiska mohlo stáť za to,” pouvažoval šampión zo sezóny 1996. “Jeden nikdy nevie.”

Súvisiace články

Diskusia