logo F1online.skF1online.sk

McLaren chce podľa Browna pouvažovať, či bude Norrisa tlačiť na titul

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2024

McLarenu v tejto sezóne chýba jasná tímová jednotka. Teoreticky by sa ňou mohol stať Lando Norris, ktorý sa zrejme bez pomoci kolegu už na Maxa Verstappena nedotiahne. Aj keď zatiaľ boli vo Wokingu zástancami rovnosti šancí svojich jazdcov, podľa Zaka Browna by sa to mohlo počas letnej pauzy prehodnotiť.

Tému tímovej réžie a určenia jasnej jednotky otvorila Veľká cena Maďarska, na ktorej tím žiadal Landa Norrisa, aby vrátil “darovanú” pozíciu Oscarovi Piastrimu. Aj keď nie veľmi ochotne, nakoniec sa Lando rozhodol počúvnuť tím a vzdať sa siedmich majstrovských bodov.

V McLarene sú presvedčení, že takéto férové zaobchádzanie s jazdcami je veľkým prísľubom, že v budúcnosti by Oscar Piastri mohol ochotnejšie pomôcť Landovi Norrisovi, ak to bude potrebovať na zisk titulu. Sedem bodov mu však aj tak môže chýbať…

“Toto bude v konečnom dôsledku na Andreasovom rozhodnutí,” povedal generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown v rozhovore s reportérmi Sky Sports. “My chceme odjazdiť prvú polovicu sezóny, nuž a potom uvidíme, ako na tom budeme.”

“Aj keď to v konštruktérskom šampionáte nebude jednoduché, je celkom dobre na dosah,” vyhlásil americký biznismen, ktorému dáva za pravdu aj trend z posledných veľkých cien. Na každom z posledných troch víkendov získal McLaren najviac bodov zo všetkých tímov a postupne sťahuje náskok Red Bullu, ktorý sa okolo VC Miami a Emilia Romagna pohyboval na úrovni 115 bodov. Dnes je to zhruba tretina.

V Pohári jazdcov Lando Norris zaostáva výraznejšie. “Na jazdeckom fronte je problém v tom, že Max počas svojich zlých dní zbiera druhé a tretie miesta. Je ťažké sa dotiahnuť takým tempom, akým sa doťahujeme v konštruktérskom šampionáte, pretože Sergio Pérez sa teraz trápi.”

To však neznamená, že by McLaren svojho jazdca odpísal. Čoskoro sa rozhodne, či mu bude Oscar Piastri nosiť vodu. “Vieme, že má na to, aby to kedykoľvek otočil. Toto je vec, o ktorej budeme diskutovať cez letnú prestávku.”

Tieto slová Zaka Browna padli pred štartom Veľkej ceny Belgicka, na ktorej mal Lando Norris zmenšiť manko na Maxa Verstappena. Opäť však neustál tlak, na štarte spravil chybu a dokonca na svojho rivala stratil. Dvojicu delí priepastných 78 bodov.

Zdá sa teda, že by sedem bodov z Maďarska nemuselo o ničom rozhodnúť. Aj preto je dobré, že McLaren neobral Piastriho o víťazstvo takpovediac zbytočne. Na to však potreboval aj spoluprácu Landa Norrisa.

“Ja poznám Landa veľmi dobre, takže som vôbec nepochyboval o tom, že ho pustí,” vrátil sa k posledným kolám VC Maďarska, v ktorých si mali piloti vymeniť pozície. “Myslím si, že sme s tým príliš vyčkávali, pretože mali povolené pretekať. Keby si okamžite vymenili pozície, do cieľa by zostávalo 21 kôl. Jedna moja časť je v skutočnosti rada, že nesúperili, pretože celých 21 kôl by som si obhrýzal nechty!”

Súvisiace články

Diskusia