logo F1online.skF1online.sk

Podľa Norrisa urobil Red Bull chybu: Carlos patrí k najlepším a zaslúži si to najlepšie

Lando Norris a Carlos Sainz
© Instagram/Carlos Sainz
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Príklad Carlosa Sainza v tejto sezóne ukazuje, aká dokáže byť Formula 1 krutá. Napriek fantastickým výkonom sa španielsky pretekár musel uspokojiť s miestom vo Williamse, ktorý v tejto sezóne nazbieral o 341 bodov menej ako Ferrari. Jeho dobrý priateľ Lando Norris nijak neskrýval, že to nie je spravodlivé.

Sergio Pérez nejakým spôsobom prežil skutočnosť, že v posledných osmoro pretekoch pozbieral iba 28 bodov. Keby sa sezóna začala v Imole, Max Verstappen by bol stále lídrom šampionátu so 141 bodmi. Táto štatistika potvrdzuje fantastickú formu holandského pretekára a zároveň nevídaný prepad jeho tímového kolegu.

Pre úplnosť dodáme, že od Imoly nazbieral najviac bodov McLaren (242) pred Mercedesom (202), Red Bullom (169) a Ferrari (158). Aj to ukazuje, že boj v Pohári konštruktérov nie je ani zďaleka rozhodnutý a stajňa z Milton Keynes si nemôže byť istá ani celkovým tretím miestom, nieto ešte ziskom oboch titulov.

Pri pohľade na tieto čísla považovali mnohí za formalitu, že Red Bull siahne po zmene, ale to Christian Horner a spol. napriek tomu neurobili. Po zvyšok sezóny budú dúfať vo vzkriesenie Péreza, príp. pokračujúce vzájomné kradnutie bodov medzi jeho prenasledovateľmi. Aj keď mali v Milton Keynes na stole viacero atraktívnych možností, podľa všetkého otvorene odmietli Carlosa Sainza aj Fernanda Alonsa, čo taký Lando Norris celkom nepochopil.

„Neviem presne, aká je situácia, ale úprimne, podľa môjho názoru mal ísť Carlos do Red Bullu, aspoň z vonkajšieho pohľadu to tak vyzerá,“ povedal Norris v rozhovore pre televíziu Sky. „Samozrejme, že som v tejto otázke zaujatý, keďže ho poznám oveľa lepšie ako Checa, ale Carlos si zaslúži to najlepšie a je to jeden z najlepších jazdcov vo Formule 1, čo niekoľkokrát dokázal.“

„Sme dobrí priatelia a ja som rád, že zostane vo Formule 1 a našiel si miesto. Môže sa pokúsiť o návrat Williamsu na čelo. Jeho spojenie s Alexom Albonom bude zároveň atraktívne pre Formulu 1, ale podľa mňa veľa ľudí určite povie, že mal ísť do Red Bullu. Nie je to však moje rozhodnutie,“ dodal Norris.

Toho sa reportér Craig Slater pýtal aj na jeho vlastnú sezónu. Na letné prázdniny neodchádzal Lando v najlepšom rozpoložení a sám po neúspešnom belgickom víkende priznal, že potrebuje reštart. Letná prestávka prišla vo vhodnom čase a McLarenu – a hlavne Landovi – umožní začať v Zandvoorte od nuly. Po prvej polovici sezóny majú dámy a páni vo Wokingu čo naprávať.

„Musím na sebe zapracovať a sústrediť sa na niektoré veci. Mám pocit, že som mal auto a tiež všetko potrebné, ale pravdepodobne som v posledných mesiacoch urobil priveľa chýb a nevyužil som moje príležitosti,“ priznal Norris.

„Hovorím o mojich štartoch aj o niektorých rozhodnutiach, aj keď to boli drobnosti s ďalekosiahlymi dôsledkami. V dnešnej Formule 1 však majú maličkosti veľké dôsledky, keďže pole je nesmierne vyrovnané. Viem, že mám na čom pracovať. Aj keď je letná prestávka určená na oddych a vypnutie, využijem ju aj na preskúmanie mnohých vecí a návrat v lepšej forme,“ odkázal pilot McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia