logo F1online.sk

Pérez o pôsobení v top tíme: Som lepšie pripravený, než naposledy

Sergio Pérez
© Racing Point
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2020

Sergio Pérez dostal vo svojej kariére šancu v top tíme len raz. Nedopadlo to však nijak slávne a Checo na ročník 2013 spomína ako na najhoršiu sezónu vo svojej kariére. Teraz si Mexičan môže vybojovať druhú šancu, no rovnako mu hrozí nútený odchod z Formuly 1.

Možnosť získať miesto v Red Bulle tu je a nie je nijak utopická. Pre Péreza by to znamenalo po sedemročnej anabáze v Racing Pointe (a Force Indii) ďalšiu príležitosť v top tíme. V roku 2013 skúšal šťastie v McLarene, no vtedy 23-ročnému mladíkovi sezóna vôbec nevyšla, rovnako tak výkonnosť britského tímu bola v porovnaní s rokom 2012 omnoho slabšia.

Po roku dali vo Wokingu prednosť Kevinovi Magnussenovi a Pérez sa presunul do Force Indie, kde sa pokúsil svoju kariéru reštartovať. Podarilo sa mu to na jednotku, čoho dôkazom je séria vynikajúcich výsledkov.

„Veľa som sa toho za ten čas naučil. Sedem rokov inom tíme a celkovo v tomto športe, znamená úplne inú úroveň vyspelosti, úplne inú úroveň znalostí a podobne. Som už iný jazdec, určite lepšie pripravený, než naposledy,“ povedal Sergio Pérez.

Druhým miestom v Turecku dorovnal Mexičan svoje najlepšie kariérne umiestnenie. Celkovo to bolo už jeho deviate pódium a tretie druhé miesto. Veľmi dobre sa preňho vyvíja i sezóna 2020. Celkovo je štvrtom mieste, pred Charlesom Leclercom a Danielom Ricciardom. Podarilo sa mu pritom niečo nevídané, a síce bodovať v každých pretekoch, ktorých sa zúčastnil.

„Mal som mať oveľa viac bodov,“ zhodnotil situáciu v šampionáte Pérez, ktorý dve podujatia vynechal pre pozitívny test na koronavírus. „Dva preteky som vynechal, čo nie je ideálne vzhľadom na skrátený šampionát. Celkovo som však so sezónou spokojný, najmä s konzistenciou výkonov.“

Napriek výsledkom a skvelej povesti, však Mexičanovi hrozí, že vo Formule 1 pokračovať nebude. Stále nie je známe, čo s ním bude v roku 2021, čo je vzhľadom na vynikajúce štvrté miesto v šampionáte dosť nespravodlivé. Sám Checo sa to však snaží brať športovo.

„Myslím, že je to súčasť Formuly 1. Vždy som vedel, že takto to tu chodí, nemôžem sa považovať za niekoho privilegovaného. Mal som skvelú kariéru, dnes je to celých desať rokov vo Formule 1,“ povedal Pérez.

„Ak by som tento šport musel opustiť, opúšťal by som ho s hrdosťou, pretože som dokázal dodávať výsledky. Len málo ľudí sa môže pochváliť takouto kariérou. Uvidíme, čo sa stane, no som pokojný,“ uzavrel rodák z Guadalajary.

Súvisiace články