logo F1online.skF1online.sk

Russell má problém: Jeho monopost neprešiel technickou kontrolou

George Russell
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 7. 2024

George Russell bude musieť víťazné oslavy ešte odložiť. Medzinárodná automobilová federácia totiž pri previerke monopostov odhalila porušenie Technických pravidiel F1 na aute Mercedesu. Problém sa týka minimálnej hmotnosti.

Technický delegát FIA Jo Bauer informuje o tom, že monopost Georgea Russella po pretekoch vážil 798 kg, čo by znamenalo, že splnil hmotnostný limit. Následne však z neho bolo odčerpané palivo o objeme 2,8 litra.

Monopost musí spĺňať hmotnostný limit bez paliva, no po opätovnom prevážení už technici namerali len 796,5 kg. To znamená, že Russellovo auto bolo o 1,5 kg ľahšie, než prikazujú pravidlá.

Kalibrácia váhy, ktorú používa FIA, mala byť skontrolovaná a preverená aj samotným tímom. Technický delegát tak celú vec posúva komisárom.

Porušenie technických pravidiel automaticky znamená diskvalifikáciu z veľkej ceny, ak sa Mercedesu nepodarí vysvetliť tento rozpor v hmotnosti auta.

Pomôcť si môže tým, že v dojazdovom kole sa nezbierali kúsky gumy na trati — po šachovnicovej vlajke sa totiž jazdci okamžite vracajú do boxov za zákrutou La Source.

Zaujímavosťou je, že pôvodne priniesol Mercedes monopost na odváženie bez toho, aby z neho správne odčerpal všetko palivo. Vedeli už v tíme o tejto nezrovnalosti a dúfali, že si extra palivo v nádrži nikto nevšimne? Môžeme len špekulovať, ale aj to je jedna z možností.

Súvisiace články

Diskusia