logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hornera mal McLaren v Maďarsku nechať víťazstvo Norrisovi

Christian Horner a Lando Norris
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Keď Red Bull pod vedením Dietricha Mateschitza vstupoval do Formuly 1, dušoval sa, že s jeho jazdcami bude vždy zaobchádzané rovnako a budú mať rovnakú príležitosť. Tím túto „legendu“ živil dlhé a dlhé roky. Dokonca aj v súboji Maxa Verstappena so Sergiom Pérezom tvrdil ústami Christiana Hornera, že obaja muži majú rovnaké šance. Napriek tomu však boss Red Bullu po Maďarsku prehlásil, že McLaren urobil chybu, keď neobral Oscara Piastriho o jeho prvý triumf.

Politika jasnej tímovej jednotky bola vždy akosi proti srsti stajne z Milton Keynes. V posledných rokoch si vlastne ani žiadnu nemusela vyberať, keďže Max Verstappen mal v súboji s tímovými kolegami takú prevahu, že sa s Gaslym, Albonom či Pérezom zriedka stretol na trati, nieto ešte v bitke o víťazstvo.

Aj keď by sa to zosnulému Didimu určite nepáčilo, podľa Hornera sa mal McLaren v Maďarsku zachovať absolútne bezohľadne a ponechať víťazstvo Landovi Norrisovi. „Lando je skúsený pretekár a, predpokladám, že aj tímová jednotka. Je štandardnou praxou, že vedúci jazdec má pri zastávke v boxoch prednosť a poľahky mohli zastaviť ako prvého Oscara,“ vyhlásil šéf Red Bullu pre televíziu Sky.

„Oni poskytli Landovi undercut, takže je jasné, že ho chceli dostať pred Oscara. Keď však jazdca dostanete dopredu, ťažko od neho môžete žiadať, aby vrátil pozíciu tímovému kolegovi. Čo ak na konci sezóny prehrajú boj o titul o sedem bodov? Na konci dňa sa ráta každý bod. Rozličné tímy pretekajú rozličným spôsobom, ale Lando je najbližším prenasledovateľom v boji o šampionát a skôr či neskôr musíte staviť na jedného koňa,“ vyhlásil Horner.

Aj keď Red Bull vždy tvrdil, že nemá tímovú jednotku, Mark Webber a Daniel Ricciardo opustili stajňu práve pre nezhodu medzi stanoviskom v médiách a realitou. Pripomíname, že McLaren kritizuje ten istý človek, ktorý v roku 2022 povedal: „V našom tíme nemáme de facto jazdeckú jednotku. V podstate je to pilot, ktorý sa nachádza vpredu.“ Príkladov podobných vyjadrení by sme od roku 2005 našli neúrekom, ale Horner, pravdepodobne v snahe rozhodiť najbližšieho prenasledovateľa v boji o titul, kritizuje McLaren za prístup a pripomína mu jeho chybu.

Sám pritom má dosť problémov pod vlastnou strechou a aj na tieto otázky odpovedal televízii Sky. Okrem toho, v Belgicku bude na štarte nedeľných pretekov vyššie Sergio Pérez, tak uvidíme, či dostane preferovanú stratégiu. V Red Bulle si však po Maďarsku museli poupratovať pred vlastným prahom. Ich virtuálna jazdecká jednotka v Budapešti skritizovala celý Red Bull a virtuálna dvojka podpisovala v posledných dvoch mesiacoch skôr účty za opravy ako bodové zisky.

„Nechcete, aby ľudia volili konzervatívnu stratégiu zo strachu, že keď urobia chybu, niekto im odhryzne hlavu. Každý v našom tíme Maxa pozná, vieme, ako reaguje a toto bola voda na mlyn pre jeho povahu. Vieme, že to povie. Keby sme mu mohli vypnúť vysielačku, tak to urobíme, ale to by bolo proti pravidlám,“ povedal Horner, ktorý sa vraj po pretekoch v Maďarsku ani nesnažil nadviazať komunikáciu so svojím jazdcom.

„V tom okamihu by to bolo absolútne zbytočné,“ pokrútil hlavou šéf Red Bullu. „Max jazdí so srdcom, jazdí s obrovskou vášňou a len by ste ju tým rozdúchali. Jednoducho ho necháte, aby to zo seba dostal, ale on sa veľmi rýchlo zas upokojí. Už večer na letisku bol úplne pokojný. Každý pilot je iný. Taký Oscar Piastri nepovie vo vysielačke ani slovo, ale s Maxom máte postarané o zážitky.“

Súvisiace články

Diskusia