logo F1online.skF1online.sk

Sainz nechápe, prečo úplne vybuchol v záverečnom pokuse

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Ferrari zažilo v Belgicku veľmi nenápadnú kvalifikáciu, nebolo to nič ohromné, ani nič strašné, až kým v závere nevystrelil Charles Leclerc na druhé miesto, ktoré po započítaní penalizácie pre Maxa Verstappena bude znamenať štart z pole position. Naopak, jeho tímový kolega Carlos Sainz v záverečnom pokuse úplne vybuchol a sám nevedel povedať, čo sa stalo.

Sainz je na vode obvykle veľmi dobrý. Spomeňte si, ako v Silverstone dohnal v premenlivých podmienkach na slikoch stratu na Maxa Verstappena. Po prvom pokuse v Q3, piloti Ferrari ho absolvovali na použitých pneumatikách, sa nachádzal tesne pred tímovým kolegom, ale keď prišlo na lámanie chleba v druhom pokuse na čerstvých gumách, Charles Leclerc zahviezdil a jeho tímový kolega úplne vybuchol.

„Všetko vyzeralo pomerne hladko,“ povedal po skončení kvalifikácie Sainz pre F1 TV. „V Q1 a Q2 som bol v aute celkom spokojný, dokonca aj v Q3 som mal pocit, že na vode jazdím dobre a dávam dokopy rýchle kolá, ale posledný pokus bol pre mňa hotová katastrofa. Nenašiel som priľnavosť, ktorú som mal v priebehu celej kvalifikácie.“

„Veľmi som sa trápil s pneumatikami, ich zahrievaním a nemal som absolútne žiadnu priľnavosť. Mám teda niečo na analýzu a hľadanie vecí, ktoré sme mohli urobiť lepšie. Potrebujeme však rýchlo obrátiť list, v nedeľu je nový deň a čakajú nás preteky,“ dodal odhodlane Carlos.

Na margo svojho problému v záverečnom pokuse pre televíziu Sky povedal: „Niečo sa stalo s teplotami a priľnavosťou. Z nejakého dôvodu som mal v poslednom pokuse celkom odlišné vyváženie a v porovnaní so zvyškom kvalifikácie som nemal v pneumatikách žiadnu teplotu. Musím to zanalyzovať, pretože do toho posledného pokusu som bol veľmi rýchly. Z nejakého dôvodu mi to však v závere nevyšlo,“ povedal Sainz.

Ferrari neprišlo do Belgicka ako absolútny favorit. Charles Leclerc vo štvrtok vyzval tím, aby sa sústredil na seba a minimalizoval bodovú stratu na súperov. Monacký pretekár začal víkend tým najlepším možným spôsobom a odštartuje z prvého miesta, jeho tímový kolega bude „až“ siedmy, čo je škoda, keď si predstavíme, že mohol napodobniť Leclerca a dostať Ferrari do skvelej pozície.

Samozrejme, Leclerc nebude najväčším favoritom nedeľných pretekov, ale on i Sainz potrebujú čo najviac bodov pre tím, najmä v súboji s Mercedesom. „Napriek všetkému si myslím, že máme šancu na posun vpred. Predo mnou sú však monoposty s veľmi podobným tempom, alebo dokonca ešte rýchlejšie,“ povedal Sainz.

„Bude ťažké sa posunúť dopredu, ale pri realizácii pretekov a stratégii do toho dáme všetko,“ povedal Carlos, ktorý bude mať za sebou aj Verstappena. „Max to bude mať ťažké. Predbiehanie na tejto trati už nie je také jednoduché ako kedysi, ale s tempom ich auta je všetko jednoduchšie. McLaren však bol v piatok extrémne silný.“

Súvisiace články

Diskusia