logo F1online.skF1online.sk

Tento víkend si Checo musí počínať dobre, varuje Horner

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Red Bull čelí v Belgicku najväčšiemu tlaku za posledné dva roky. S neuspokojivými výsledkami Sergia Péreza a penalizáciou Maxa Verstappena je 51-bodový náskok tímu v Pohári konštruktérov vo veľkom ohrození. McLaren má veľkú príležitosť na ďalšie priblíženie a teraz je viac ako kedykoľvek predtým dôležitý výsledok Sergia Péreza. Svojho zverenca vyzval k zlepšeniu aj jeho šéf Christian Horner.

Špekulácie o ďalšej budúcnosti mexického pretekára sú široko známe. Checo ich vytrvalo popiera, snaží sa tváriť sebaisto a niekoľkokrát odmietol, že by jeho výkony a výsledky v Maďarsku a Belgicku mohli spečatiť jeho budúcnosť vo Formule 1. Naopak, jeho šéfovia Christian Horner a Helmut Marko naznačujú niečo iné.

Kým špekulácie o Pérezovej budúcnosti doteraz poháňal hlavne Marko, v Spa sa pridal aj šéf Red Bullu. „Checo má budúcnosť vo vlastných rukách,“ vyhlásil Horner v Belgicku. „Tento víkend si musí počínať dobre a potrebujeme od neho body do Pohára konštruktérov, pretože McLaren v posledných pár pretekoch výrazne znížil stratu. Potrebujeme, aby sa vrátil do formy z prvých štyroch alebo piatich veľkých cien.“

Boss Red Bullu pokračoval a vymenoval všetkých potenciálnych kandidátov na miesta v tímoch vo vlastníctve výrobcu energetických nápojov. Trochu nepríjemne tým Pérezovi pripomenul, že na jeho sedačku si brúsi zuby celý zástup záujemcov. „V nasledujúcich jedenástoro pretekoch potrebujeme ubrániť konštruktérsky titul a potrebujeme body do oboch šampionátov,“ vyhlásil Horner.

„Samozrejme, okrem toho investujeme do mladých talentov, máme Lawsona, vo Formule 2 je Hadjar, vo Formule 3 Lindblad. Musíme sa pozerať aj na dlhodobú budúcnosť, ale v tej krátkodobej je naším pilotom Checo. Potrebujeme, aby sa vrátil do formy z úvodu sezóny,“ zopakoval Horner.

Ten sa venoval aj svojmu najväčšiemu esu. Max Verstappen zažil v Maďarsku víkend plný emócií a frustrácie. Red Bull tratil nielen v konštruktérskom šampionáte, ale aj v tom jazdeckom. Navyše, v Belgicku tím vymení Holanďanovi spaľovací motor a v nedeľu odštartuje prinajlepšom z jedenásteho miesta. V stále vyrovnanejšom poli tak nemá bohvieakú vyhliadku na víťazstvo.

„Samozrejme, bude oveľa ťažšie sa prebojovať dopredu, keďže jednotlivé monoposty sú teraz vyrovnanejšie. Pole nedelia rozostupy ako vlani alebo pred dvoma rokmi. Rozhodli sme sa však pre Spa, pretože tu je predbiehanie jednoduchšie ako v Zandvoorte alebo v Monze,“ vysvetlil Horner.

Šéfa Red Bullu sa pýtali aj na dohru po Maďarsku. Je jasné, že Verstappena premáhali emócie. Už dlho sme ho nevideli takého rozčúleného. Aj keď je Max obvykle veľmi emotívny, v Budapešti to posunul ešte na ďalšiu úroveň. Jeho šéf to však nevidí obzvlášť tragicky.

„Max je veľmi odhodlaný a už od prvého kola ním lomcovali emócie. V ďalšom priebehu sa situácia ešte zhoršovala. Stratégia sa opierala o predbiehanie, ale to bolo v Maďarsku náročnejšie, ako sme predpokladali,“ vysvetlil Horner.

„Som si istý, že keby ste dali futbalistovi mikrofón, počuli by ste slová nevhodné pre mladších divákov. Vo Formule 1 sa však všetko vysiela. Maxa pri jazde poháňajú emócie a práve to z neho robí takého výnimočného jazdca,“ dodal šéf Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia