logo F1online.skF1online.sk

Bruno Famin priznal, že končí ako šéf Alpinu

Bruno Famin a Flavio Briatore
© X/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2024

Aj ten najväčší fanúšik Formuly 1 by sa poriadne zapotil pri menovaní všetkých šéfov Renaultu a Alpinu od návratu továrenského tímu francúzskej automobilky v roku 2016. Predstavte si, že v roku 2024 pribudne na tento zoznam ďalšie meno. Súčasný boss Bruno Famin totiž v Belgicku priznal, že končí.

Keď automobilka v minulom roku vyhodila Otmara Szafnauera – iróniou osudu práve počas Veľkej ceny Belgicka – a s ním aj polovicu najvyššieho manažmentu francúzskeho tímu, bolo ťažké sa ubrániť smiechu cez slzy pri pohľade na históriu celého tohto projektu. Rumunského rodáka nahradil Bruno Famin, ktorý bol vymenovaný najprv za dočasného šéfa a potom v zime ho vedenie automobilky potvrdilo natrvalo.

Prednedávnom však do tímu prišiel ako poradca Flavio Briatore a ten nenecháva nikoho na pochybách, kto je v Alpine skutočným bossom. Za pár týždňov stihol v podstate zrušiť motorový program, urobiť z tímu zákazníka Mercedesu (zatiaľ to nemáme oficiálne potvrdené) a zbaviť sa Bruna Famina. Toho má podľa šíriacich sa špekulácií nahradiť boss Hitechu Oliver Oakes.

Nateraz vieme s istotou len to, že Famin skutočne končí a sám to novinárom potvrdil na piatkovej tlačovej konferencii v Spa. „V poslednom roku som kombinoval povinnosti viceprezidenta pre motoršport Alpinu – mám na starosti továreň vo Viry-Châtillon, vytrvalostné preteky, Dakar a projekty vo Formule E – s úlohami výkonného riaditeľa tímu. Okrem toho sa zaoberám novým projektom vo Viry,“ povedal Famin.

„Nový projekt vo Viry“ by mohol znamenať, že táto továreň skutočne nebude ďalej vyvíjať motory pre potreby Formuly 1 a Renault potrebuje presmerovať svojich zamestnancov do nových oblastí, aby tak zabránil hnevu odborov. Aj o tejto téme sa v súčasnosti horúčkovito diskutuje, rovnako ako o mene nového šéfa.

„Myslím si, že pre firmu budem oveľa užitočnejší, keď investujem svoj čas do aktivít Viry v ďalších motoristických kategóriách a ak sa to potvrdí, tak aj do projektu transformácie továrne, pretože to bude mať obrovský vplyv na všetkých tamojších zamestnancov. Nezabúdajme, že chlapci vo Viry odvádzajú úžasnú prácu,“ povedal Famin.

Tieto slová vzápätí potvrdil samotný tím, ktorý v krátkom stanovisku oznámil výmenu na poste šéfa stajne. „Alpine F1 môže potvrdiť, že Bruno Famin na konci augusta opustí funkciu šéfa tímu. Bruno bude zodpovedný za všetky ostatné aktivity Renaultu vo Viry-Châtillon. Meno nového šéfa bude oznámené neskôr,“ uviedol Alpine v krátkom stanovisku na sociálnych sieťach.

Je zaujímavé, ako sa nedostatočný výkon motora Renault stal z verejného tajomstva úplne otvoreným faktom, ktorý sa dokonca používa ako odôvodnenie neúspechov Alpinu. „Všetci vieme, že od roku 2014 nemáme najlepší motor, ale zároveň sme sa za ten čas najviac zlepšili. Nepatríme na špicu, ale zlepšili sme sa a vo Viry odvádzajú neuveriteľnú prácu pri vývoji motora na rok 2026,“ povedal Famin.

„Stanovili sme si veľmi vysoké ciele a som presvedčený, že ich dokážeme dosiahnuť. Dynamometre ukazujú veľmi dobré čísla. Máme tam veľmi angažovaných, veľmi profesionálnych a veľmi schopných ľudí, pre ktorých je to veľmi náročné. Zaslúžia si, aby sme im venovali potrebný čas a podporili ich pri tomto obrovskom projekte,“ dodal ešte stále šéf pretekárskeho tímu Alpine.

Pod taktovkou „poradcu“ Briatoreho sa za pár týždňov spustila väčšia obroda ako pod vedením Famina za dvanásť mesiacov. Pri pohľade na nedávne zmeny sa zdá jasné, kto vo francúzskom tíme v skutočnosti šéfuje, ale podľa Bruna nedochádza k žiadnemu mocenskému boju.

„Už nejaký ten piatok máme v tíme výkonného poradcu,“ skonštatoval Famin. „S Flaviom nemám problém. Za ten krátky čas, čo sme spolu strávili, sa neobjavil žiadny problém. Má vlastný spôsob práce a vlastné ciele.“

„Myslím si však, že v tomto smere bude jasnejšie, ak do konca augusta odstúpim z funkcie šéfa tímu Alpine F1. Od 1. septembra sa budem naplno venovať aktivitám vo Viry,“ dodal Famin.

Súvisiace články

Diskusia