logo F1online.skF1online.sk

Norris: Víťazstva som sa nevzdal, stratil som ho na štarte

Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2024

Emóciami nabitá Veľká cena Maďarska poskytla množstvo príbehov. O hlavnú zápletku sa postarali piloti McLarenu so svojím tímom. Aj keď to po double znie neuveriteľne, boxový múr stajne z Wokingu preteky opäť nezvládol. Ich chybu nakoniec napravil Lando Norris, ktorý sa neochotne podriadil pokynom tímu a vrátil vedenie Oscarovi Piastrimu.

McLaren v Maďarsku podnikol undercut na vlastného lídra pretekov. Lando Norris bol dvakrát povolaný do boxov pred tímovým kolegom a po druhej zastávke sa ocitol vo vedení. Paranoidný McLaren sa obával undercutu zo strany Hamiltona, aj keď ten mal pomerne veľkú stratu a pred Norrisa sa mohol dostať jedine v prípade nevydareného pit stopu.

Piastri zostal na trati o dve kolá dlhšie a prišiel o vedenie. Až tu začal McLaren presviedčať Norrisa, že prvé miesto a víťazstvo v skutočnosti patrí Oscarovi. Nasledovali dlhé kolá hlúpych pokynov, vysielačiek a vyjednávania, až sa nakoniec Lando podriadil a uvoľnil cestu Piastrimu.

McLaren zapísal cenné double, po ktorom však zostala horká pachuť v ústach. Norris sa zachoval správne a aj na tlačovej konferencii po pretekoch udržal šíky tímu pevne spojené pri otázke, či bolo ťažké sa vzdať víťazstva. „Nevzdal som sa víťazstva, stratil som ho na štarte,“ odpovedal čestne Lando.

„Viem, že každý to bude chcieť rozprávať ako príbeh o tom, ako som sa vzdal víťazstva, ale to som neurobil. Išiel som ako prvý do boxov a undercut bol prirodzeným dôsledkom tohto rozhodnutia. Tím mi odovzdal vedúcu pozíciu a ja som ju vrátil. Nič viac,“ vysvetlil Norris.

Je ľahké si predstaviť, že na konci sezóny ho táto čestnosť môže vyjsť draho. Britský pretekár so svojím tímom naháňa Red Bull. Súboj v Pohári konštruktérov sa v Maďarsku otvoril a McLaren sa dotiahol na rozdiel 51 bodov, Lando stráca na Maxa Verstappena 76 bodov, čo sa zdá ako veľká strata, ale nie nedostihnuteľná.

Bude Norris v budúcnosti sebeckejší? „To záleží,“ odpovedal váhavo Lando. „Svojím spôsobom to nebola moja chyba, že som sa dostal do tejto situácie. Tím mal skrátka povolať Oscara ako prvého a mohli sme sa vyhnúť tejto diskusii.“

„Myslím si, že ako tím sme možno mohli urobiť veci trochu inak. Určite si o tom pohovoríme. Oscar si dnes zaslúžil vyhrať. Odviedol úžasnú prácu. Dostal ma na štarte a vyhrať svoje prvé preteky je vždy špeciálny pocit. Nechám ho, nech si to užije. Pre celý tím je to neuveriteľný víkend,“ dodal Norris.

Súvisiace články

Diskusia