logo F1online.skF1online.sk

Pérez odmieta špekulácie: Môj kontrakt nerieši letnú prestávku, budem tu aj o rok

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2024

Unáhlil sa Red Bull pri podpisovaní zmluvy so Sergiom Pérezom? Podľa názorov mnohých nebol nový kontrakt nepremysleným ťahom, ale čírou hlúposťou. Katastrofálne výkony mexického pretekára v posledných týždňoch obnovili špekulácie a niektorí prorokujú Pérezov koniec v tíme už po letnej prestávke, ak urýchlene nezlepší svoje výkony.

Ak to náhodou neviete, tak v posledných týždňoch bola nesmierne populárna špekulácia, že Mexičan má v zmluve klauzulu, podľa ktorej musí byť pred letnou prestávkou prinajhoršom sto bodov za Maxom Verstappenom. Keby sa mu to nepodarilo, má Red Bull právo predčasne ukončiť spoluprácu. Momentálne stráca Pérez na Verstappena 137 bodov.

Je to len špekulácia a v skutočnosti môže byť na míle vzdialená pravde. Je však prostým faktom, že súčasťou kontraktov pilotov sú aj výstupné klauzuly, či už v prospech tímu, alebo jazdca. Nemôžeme sa preto čudovať, že Sergio Pérez dostával po príchode do Maďarska otázky smerujúce k jeho budúcnosti.

„Nemá to s tým nič spoločné a nemôžem hovoriť o detailoch mojej zmluvy,“ vyhlásil mexický pretekár odmietavo. „Keď som hovoril, že ďalšie dvoje preteky sú pre mňa dôležité, myslel som tým, že s mojou polovicou garáže chceme ísť na dovolenky dobre naladení. Nemal som namysli nič iné. Som plne sústredený na výsledky. Budem tu aj budúci rok a na tom sa nič nezmení.“

Pérez podľa vlastných slov neprikladá podujatiam v Maďarsku a Belgicku väčšiu váhu. Aj keď potrebuje dobre výsledky a vyššiu sebadôveru, stále vraj nejde o osudové víkendy. „Za tieto dve veľké ceny sa udeľujú rovnaké body ako za všetky ostatné. My tie body potrebujeme odteraz až do konca sezóny. Pre mňa sa tým teda nič nemení,“ dodal Checo.

Čo však mali znamenať slová Helmuta Marka? Poradca Red Bullu po Silverstone prehlásil, že „druhý pilot, žiaľ, nepodáva také výkony, aké by mal“ a tím „po letnej prestávke všetko prehodnotí a rozhodne, čo s tým spraví“. Ešte zaujímavejší bol jeho komentár k výstupným klauzulám. „Všetky kontrakty vo Formule 1 majú výstupné klauzuly, väčšina z nich súvisí s výkonmi, povedzme, že top jazdcov. Počas letnej prestávky ich vyhodnotíme a potom prijmeme rozhodnutie,“ povedal Marko.

To znie pomerne jednoznačne. Napriek všetkému Pérez trvá na svojom, že letná prestávka nemá na jeho budúcnosť žiadny vplyv. Rozhodne však potrebuje prehovoriť svojimi výkonmi na trati

„Kontrakt som predĺžil už dávno. Nemyslím si teda, že potrebujem nejaké záruky. Musíme sa sústrediť na dianie na trati, prácu v továrni a faktory, ktoré dokážeme ovplyvniť. Zvyšok je len hluk zvonka a ten nie je ničím novým,“ odkázal pilot Red Bullu.

Od Checa sa teda zjavne nič nedozvieme a musíme si len počkať. „Je ťažké umlčať ten hluk. Ja som sem však prišiel, aby som zo seba vydal to najlepšie. Keď som tu na trati, trénujem doma alebo testujem na simulátore, zakaždým sa sústredím na dôležité veci. Keď jazdíte za Red Bull, tak čelíte väčšiemu hluku, ale je to súčasť výzvy. Predĺžil som zmluvu, pretože milujem výzvy,“ skonštatoval Pérez.

Súvisiace články

Diskusia