logo F1online.skF1online.sk

Chystáte sa do Maďarska autom? Nezabudnite na diaľničnú známku!

hungary-vignette
© hungaryvignette.eu
Redakcia F1online
Redakcia F1online16. 7. 2024

Ak plánujete výlet, dovolenku alebo služobnú cestu do Maďarska, rozhodne by ste sa mali informovať o tom, ako sa v cieľovej destinácii dopravovať, najmä ak plánujete cestu autom. Maďarské diaľnice je možné využívať iba v prípade vlastnenia diaľničnej známky, ktorej nákup je v dnešnej dobe veľmi jednoduchý.

Cestovanie autom po Maďarsku jednoznačne uľahčujú diaľnice, ktorých infraštruktúra i údržba sú veľmi kvalitné. Aby mohli dosiahnuť tejto úrovne, je ich využívanie spoplatnené, na vjazd na diaľnicu si tak vždy musíte zadovážiť diaľničnú známku.

Ponuka diaľničných známok v Maďarsku je riešená tak, aby čo možno najlepšie vyhovovala dopytu a snaží sa zjednodušiť prístup nielen vodičom, ktorí jazdia po diaľnici pravidelne, ale i tým sporadickým. Práve z tohto dôvodu je maďarská diaľničná známka k zadováženiu v niekoľkých variantoch, ktoré pokrývajú potrebu v rôznych bežných situáciách. Platnú diaľničnú známku by mal každý účastník dopravy na ceste tejto triedy. Využívanie diaľnice bez diaľničnej známky je zaťažené odpovedajúcou pokutou, ktorá nadväzuje na typ motorového vozidla a jeho hmotnosť.

Aké diaľničné známky je možné si zadovážiť v Maďarsku

Poplatky za používanie maďarských diaľnic definuje typ diaľničnej známky – v súčasnosti sú v ponuke typy, ktoré sa medzi sebou líšia časovou a priestorovou platnosťou a z nich vyplývajúcou cenou.

Najlacnejšou známkou je tradične diaľničná známka jednodenná, ktorá spravidla platí na celom území vždy od chvíle zakúpenia do 24 hodín. Na dlhšie cestovanie počas dovolenky je výhodnejšia známka s platnosťou desať dní (ktorá platí od chvíle nákupu plných 24 hodín za každý deň z desaťdňovej platnosti). Zatiaľ čo denná a desaťdňová diaľničná známka majú flexibilný začiatok a koniec, druhé dva typymesačná a ročná – sú fixne platné konkrétny mesiac či rok v presne vymedzenom intervale.

Platnosť diaľničnej známky (Hungary-Vignette) môže byť naviac obmedzená priestorovo – iba na jeden či viac krajov. Ak sa teda plánujete pohybovať iba v určitej časti Maďarska, nemusíte investovať do diaľničnej známky na celé územie, ale zvoliť iba konkrétnu časť.

Kde sa dá kúpiť diaľničná známka Maďarsko

Nákup diaľničnej známky je v dnešných podmienkach veľmi jednoduché, pretože je možné ho realizovať kompletne online. Možnosť nákupu samozrejme stále ponúkajú i kamenné predajne (obyčajne ide o predajcov pôsobiacich priamo v prihraničnej oblasti, kde sa na diaľnicu vchádza zo zahraničia).

Preferovanejší spôsob nákupu predstavuje využitie webovej stránky, na ktorej nájdete všetky varianty a zadovážiť si ich môžete okamžite. Veľkou výhodou tohto spôsobu je skutočnosť, že diaľničná známka Maďarsko začne platiť ihneď a platnosť má retroaktívnu – ak sa vám stane, že na maďarskom území vojdete na diaľnicu, máte celú hodinu na to si známku zaktivovať a nemusíte sa báť, že by vám bola účtovaná pokuta.

Obdobne ako diaľničná známka zakúpená u bežného kamenného predajcu i online nákup poskytuje známku vo špeciálnej podobe, ktorá pracuje so zadaním poznávacej značky automobilu do dopravnej databázy. Overovanie zakúpenia diaľničnej známky je tak riešené automaticky prostredníctvom snímacích zariadení.

Tento článok vznikol v spolupráci s hungary-vignette.eu.

Súvisiace články