logo F1online.sk

Bottas: Pokúsim sa ho zdolať budúci rok…

Valtteri Bottas po hodinách
© Mercedes
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl15. 11. 2020

Valtteri Bottas zažil katastrofálnu nedeľu. Všetko sa mu pokazilo už v prvom kole, keď v úvodnej zákrute dostal hodiny a v deviatej zase kolidoval s Estebanom Oconom. Odvtedy to v jeho prípade bolo doslova o prežití a do cieľa prišiel hlboko v poli porazených.

Fín ako jeden z prvých, už v siedmom kole, prezul z mokrých pneumatík na intermediálky. Zostal na nich až do 46. kola, a to aj napriek tomu, že sa viackrát dostal do hodín a sťažoval si na ťažkú ovládateľnosť svojho monopostu. Ťažko povedať, či ho Mercedes trochu „neobetoval“ v prospech Lewisa Hamiltona. V závere, keď sa Hamilton pýtal, či jeho intermediálky vôbec vydržia do cieľa, totiž jeho inžinier argumentoval dátami z dlhého stintu Bottasa na rovnakých pneumatikách.

Bottas prišiel do cieľa štrnásty, na víťaza stratil viac než jedno kolo. „Doslova katastrofa. Od prvého okamihu bolo všetko zlé. V prvej zákrute sa roztočil jeden z Renaultov. Snažil som sa mu vyhnúť, no sám sa dostal do hodín. Potom som mal kontakt v deviatej zákrute, pri ktorom som prišiel o kus predného krídla,“ povedal Valtteri Bottas, ktorý sa počas pretekov celkom šesťkrát roztočil a výrazne strácal aj na papierovo slabšie monoposty.

„Od kontaktu v prvom kole to nebolo také auto, s akým som do pretekov štartoval. Mal som ťažkosti s riadením. Aj preto som bol veľakrát v hodinách. Následne už to bolo len o prežití. Snažil som sa s tým vyrovnať, no na lepší výsledok to nestačilo. Zažil som veľmi dlhý deň a dlhé preteky.“

Už v podstate od prvého kola bolo takmer jasné, že Lewis Hamilton dnes potvrdí svoj siedmy titul, keďže jeho jediný vyzývateľ jazdil ďaleko mimo bodov. Valtterimu po roku opäť nevyšla ambícia viac zamotať boj o majstrovskú korunu a v cieli sezóny sa bude musieť uspokojiť „len“ s druhým miestom. „Lewis si titul plne zaslúži. Počas celého roka bol tým lepším z nás dvoch. Preňho je skvelé, že získal ďalší titul. Pokúsim sa ho zdolať budúci rok,“ uzavrel očividne sklamaný Valtteri Bottas. Uvidíme teda o rok verziu Bottas 4.0 s ešte väčšou túžbou reálne bojovať o titul?

Súvisiace články