logo F1online.skF1online.sk

Chaos so štartovými svetlami spôsobil vo Formule 4 hromadnú nehodu, preteky prerušili

Nehoda po štarte F4
© Screenshot/British F4
Milan Kubala
Milan Kubala14. 7. 2024

Víkend britského šampionátu Formuly 4 v holandskom Zandvoorte sa nevyvíja podľa plánu. Sobotňajšie preteky museli byť prerušené po tom, čo štartové svetlá spôsobili v poli veľký chaos a zároveň hromadnú nehodu.

Preteky v Zandvoorte sú pre britskú F4 prvými v histórii za hranicami Veľkej Británie a pre mnohých jazdcov to bola nová skúsenosť. Organizátori podujatia navyše hovorili o obsadení štartového roštu, ktoré v sérii nemá obdobu: V poli sa totiž predstaví až osem žien. Päť z nich pochádza priamo z F1 Akadémie (Abbi Pullingová, Bianca Bustamanteová, Jessica Edgarová, Aurelia Nobelsová, Carrie Schreinerová), ku ktorým sa mali pripojiť ešte Ella Lloydová, Chloe Chongová a Nina Gademanová.

Sobotňajšie preteky si však neužili. Červené svetlá zasvietili, zhasli a zdalo sa, že máme odštartované, no takmer okamžite zas zasvietili. Na rošte to spôsobilo zmätok. Niektorí pretekári vyrazili, iní zostali stáť v očakávaní, že sa niečo stalo.

Početným kolíziám už nezabránili ani maršali, ktorí za bariérou mávali žltými vlajkami. Riaditeľstvo pretekov tak po devätnástich sekundách vyvesilo červenú vlajku. Britská F4 na svojom kanáli stream okamžite vymazala, pričom na sociálnych sieťach uviedla: “Žiaľ, druhé preteky boli zrušené a budú presunuté na nedeľu. Čas bude oznámený. Budeme vás informovať.”

Vzhľadom na množstvo poškodených monopostov preteky neboli reštartované. Zdá sa, že aspoň tretina štartového poľa doplatila na kontakty: Abby Pullingová (P1), Rowan Campbell-Pilling (P2), Alex Ninovic (P3), Ernesto Rivera (P6), Maxwell Dodds (P10), Reza Seewooruthun (P11), James Higgins (P13), Nina Gademanová (P14), Bianca Bustamanteová (P19) & Jessica Edgarová (P22). Našťastie sa nikomu nič nestalo.

Preteky boli napokon presunuté na nedeľu ráno. Víťazom sa stal Alex Ninovic pred držiteľkou pole position Abbi Pullingovou.

V šampionáte máme aj slovenského zástupcu, 15-ročného Matúša Rybu, ktorému víkend nevychádza. V sobotu mal štartovať z piatej priečky, no na konci zahrievacieho kola zostal stáť na trati a musel sa zaradiť až na úplný chvost.

V nedeľu sme očakávali, že sa na svoje piate miesto vráti, ale nakoniec zostalo voľné. Matúš už od začiatku jazdil so stratou jedného kola.

Hlavné preteky aj s ním môžete sledovať v nedeľu o 13:55 na YouTube kanáli britskej F4. Doplňme, že Matúš si v kvalifikácii vybojoval ôsmu priečku a z nej by mal aj štartovať.

Súvisiace články

Diskusia