logo F1online.skF1online.sk

Prost o Verstappenovi: Tresty by sa mali udeľovať podľa faktov, nie reputácie

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Posledná preteková trojička priniesla návrat Mercedesu, ale aj agresívneho Maxa Verstappena. Jasne sme to mohli vidieť na Red Bull Ringu, kde sa už musel brániť s vystrčenými lakťami. Mal však dostať prísnejší trest? Alain Prost si to nemyslí.

Šéf McLarenu Andrea Stella po pretekoch v Spielbergu vyčítal Medzinárodnej automobilovej federácii, že na Maxa Verstappena bola príliš mäkká už v roku 2021, keď sme sledovali jeho súboje s Lewisom Hamiltonom. Dožadoval sa prísnejšieho trestu pre obhajcu titulu. Ak s ním budú komisári zaobchádzať ako v rukavičkách, vraj sa nikdy nenaučí správne pretekať.

Alain Prost však argumentuje, že pri udeľovaní trestov by sa nemalo hľadieť na prehrešky z minulosti. Každý incident treba posúdiť individuálne a objektívne. “Nemyslím si, že by v tom prípade bol jeden agresor a druhý obeť. Súhlasím s verdiktom, že hlavne Max bol za to zodpovedný. Bol potrestaný, ale myslím si, že v prvom rade to bol nešťastný pretekový incident.”

“Verstappen sa pohol jemne doľava, ale nemyslím si, že by bol kontakt úmyselný. Rozhodlo pár centimetrov. Aj Lando sa mohol posunúť o pár centimetrov na obrubník,” poznamenal v rozhovore pre L’Equipe.

FIA za zatvorenými dverami napokon uznala, že na Verstappena si mala viac posvietiť a ukázať mu čierno-bielu vlajku. Týkalo sa to však predchádzajúcich kôl, keď Holanďan menil smer na brzdách, nie samotnej nehody. V nej podľa Alaina Prosta nedošlo k ničomu neštandardnému.

“Penalizácie by nemali byť udeľované podľa reputácie, ale na základe faktov. Nie je to nič nezvyčajné, že sa jazdci snažia zmenšiť priestor na ľavej strane, keď sa zákruta stáča doprava. Takto niekomu znemožníte, aby vás predbehol. Deje sa to už od počiatku motoršportu,” vysvetľuje bývalý jazdec, ktorý za svoj prístup k pretekaniu dostal prezývku Profesor.

Verstappen je z iného cesta. “Áno, Max je veľmi tvrdý pretekár. Je to v jeho DNA a tá sa nezmení. Práve to však z neho robí takého silného jazdca. Nemal by platiť za to, že má imidž tvrdého pretekára. Ayrton Senna a Michael Schumacher mali rovnakú reputáciu agresívnych pilotov.”

Súvisiace články

Diskusia