logo F1online.skF1online.sk

Marko chváli “senzačného” Verstappena. Horner má pre Péreza bojovú úlohu

Helmut Marko
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Red Bull má v tejto chvíli jedno veľké šťastie, že Ferrari, McLaren a Mercedes sa navzájom oberajú o body v šampionáte. Ak to však takto bude pokračovať, len sám Verstappen už na to nemusí stačiť napriek “senzačným” výkonom, z ktorých jeden sme podľa Helmuta Marka videli v kvalifikácii. Zabrať musí aj Sergio Pérez. Šéf tímu Christian Horner má preňho bojovú úlohu.

Max Verstappen bude štartovať “až” štvrtý. Iní piloti by boli s takým výsledkom spokojní, Verstappen však rozhodne nie. Vzhľadom na okolnosti však predsa len môže hľadieť na pozitíva. S poškodenou podlahou zachránil, čo sa dalo.

“Max pre poškodenú podlahu prišiel o približne tri desatiny sekundy,” tvrdí Christian Horner. “Mechanici odviedli skvelú robotu pri oprave auta, ale prítlaku mal menej. Max spravil maximum s tým, čo mal k dispozícii a myslím si, že zajazdil výnimočné kolo. S takým poškodením skončiť na štvrtom mieste a tak blízko za pole position je skvelé.”

Red Bull nebol v stopercentnej forme, ale do prvého radu sa mohol prebojovať. “Bol s tým spojený aj problém s vyvážením, takže mohol skončiť veľmi tesne druhý. Mercedes bol v týchto chladných podmienkach veľmi rýchly a v nedeľu to budú zaujímavé preteky. Dôležité je, aby zostalo počasie konzistentné a bolo buď sucho, alebo mokro.

Helmut Marko na margo Verstappenovho hendikepu vyhlásil, že podlaha bola totálne zničená. Sám Holanďan sa nechal počuť, že v nej bolo “veľa dier”, ktoré sa mechanici snažili zalepiť. “Max vyletel z trate v deviatej zákrute a prišiel o približne 100 bodov prítlaku. Takže štvrté miesto je senzačné,” potľapkal po pleci rodáka z Hasseltu.

“Predstavili sme tu balík, ktorý nám pridal približne šesť bodov prítlaku, čo predstavovalo okolo polovicu desatiny,” prezradil poradca tímu, ktorý nám týmto vyjadrením poskytol aspoň orientačný návod na prevod jednotiek.

Priamy prepočet medzi bodmi prítlaku a desatinkami na kolo nie je taký jednoduchý ako keď inžinieri odhadujú časové zisky vzhľadom na zmenu hmotnosti monopostu. Ak by sme však mali rátať s tým, že šesť bodov prítlaku predstavuje v prípade Red Bullu polovicu desatiny, tak Max Verstappen mal na konci prvej časti kvalifikácie strácať viac ako osem desatín sekundy.

Ak sa to nakoniec podarilo skresať na tri desatiny, Holanďan skutočne mohol predbehnúť aspoň jeden Mercedes. Namiesto toho sa o to pokúsi v nedeľu. “Podlaha bude opravená alebo nahradená za nový kus. Ak sa nám tieto body podarí pretaviť do času, tak budeme medzi lídrami.”

Pérez musí získať body, Marko mu až tak neverí

Holandský portál racingnews365.com v nedeľu vyrukoval s informáciami, že Sergio Pérez má mať vo svojom kontrakte aj viaceré výkonnostné klauzuly, ktorých splnenie sa má kontrolovať po VC Belgicka. Zahraničné zdroje už naznačili, že počas letnej prestávky by sa mohlo rozhodnúť aj o Mexičanovej budúcnosti — dokonca aj napriek tomu, že už novú zmluvu podpísal.

Súčasťou údajných výkonnostných klauzúl je podmienka, aby Pérez v šampionáte nestrácal na Maxa Verstappena viac ako 100 bodov (v tejto chvíli zaostáva o 119 bodov) a nesmie byť o viac ako päť priečok nižšie v hodnotení Pohára jazdcov. To sa mu zatiaľ darí splniť, ale v nedeľu to už nemusí platiť. Celkom ľahko sa môže stať, že ho predbehnú Oscar Piastri a George Russell.

Šéf tímu Christian Horner tak dáva Sergiovi Pérezovi jasnú úlohu. “V nedeľu sa Checo musí dostať na body. Bude to ťažké po štarte z jeho pozície, ale stratiť ho už v Q1 je veľmi frustrujúce. V druhom piatkovom tréningu vyzeral byť v dobrej forme a aj ráno. Bohužiaľ, táto chyba ho odsúdila.”

“Máme tu dva Mercedesy a dva McLareny, ale nie dva Red Bully. Bude to náročné, ale od Sergia potrebujeme, aby sa čím skôr vrátil do formy a bol späť blízko čela štartového roštu. Konštruktérsky šampionát je nesmierne dôležitý,” uviedol šéf tímu, ktorý doteraz stál pevne za Pérezom. Tieto slová sú až nečakane kritické. “Nemá za sebou skvelý deň, ale spravíme všetko pre to, aby sa z toho v nedeľu dostal.”

So Sergiom Pérezom nebol veľmi spokojný ani Helmut Marko, hoci sa ho trochu nemotorne pokúsil zastať. Nie je však rovnaký optimista ako jeho kolega z vedenia, ktorý by chcel Péreza vidieť v najlepšej desiatke.

“Ako ospravedlnenie by sa dal použiť fakt, že bol na trati ako prvý na slikoch,” pokúsil sa obhájiť Péreza Marko, ale až tak mu to nevyšlo. Nebol totiž prvý; pred ním jazdili Valtteri Bottas a Charles Leclerc. Obaja to v náročných podmienkach zvládali. “Ale mal aj smolu, že zadnými kolesami vyšiel na mokrý úsek trate. To mu nepomôže dostať sa z tejto krízy.”

“Vďakabohu, že sa tu dá predbiehať, ale z devätnásteho miesta nevidím veľké šance na umiestnenie na bodoch,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia