logo F1online.skF1online.sk

Horner: Norris sa po varovaniach za traťové limity snažil vyprovokovať Verstappena

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2024

Red Bull a Max Verstappen proti celému svetu. Ako si v roku 2021 mnohí priali ukončenie dominancie Lewisa Hamiltona, tak si dnes želajú zosadenie Verstappena. Holandský pretekár v Rakúsku prebudil nemalý zástup svojich neprajníkov, keď kolidoval s Landom Norrisom. On, ani jeho tím, si chybu nepriznal. Výdatnú podporu mu poskytol aj šéf Red Bullu Christian Horner, ktorý nasadil pri obrane svojho zverenca všetky argumenty a dokonca aj vlastnú fantáziu.

Pre fanúšikov Formuly 1 to boli také malé Vianoce. Všetci milujeme súboje na trati, krásne predbiehacie manévre a boje o víťazstvo, ale najznámejšie a najpopulárnejšie príbehy Formuly 1 napísali veľké rivality. Lauda verzus Hunt, Senna verzus Prost, Hamilton verzus Verstappen atď., všetky tieto príbehy sprevádzajú neopísateľné emócie a sú súbojmi osobností. Jedna taká sa nám rodí vo Formule 1 aj dnes. Paradoxne, proti sebe stoja dvaja veľkí priatelia, čo tomu ešte pridáva korenie navyše.

Súboj v Rakúsku spustil ohromný kolotoč a vlnu nevôle. Verstappen sa musí brániť a v tomto boji môže počítať s plnou podporou svojho šéfa Christiana Hornera.

„Preteky sme mali pod kontrolou s osemsekundovým náskokom, ale po nevydarenej zastávke v boxoch sme sa k súperom dostali bližšie, než sme mali,“ povedal Horner, ktorého cituje portál RACER. „Lando mal výhodu čerstvejších pneumatík a chladnejších podmienok, než avizovali predpovede.“

„Pozbieral však štyri varovania za prekročenie traťových limitov, takže ho čakala päťsekundová penalizácia. Vyzeralo to, že sa v tretej zákrute snažil niečo vyprovokovať,“ vyhlásil Horner.

Žeby bol Norris až taký vypočítavý a strategicky uvažujúci pilot? Nuž, ak by to aj bola pravda, Landovi to nevyšlo a táto riskantná hra skončila vypadnutím. V každom prípade, komisári ani drvivá časť verejnosti si to nemyslí. Max skončil s desaťsekundovým trestom a jeho šéf sa musel pri obrane svojho zverenca poriadne obracať.

„Mal som pocit, že to tam posielal nejako často z veľkej diaľky,“ pokračoval Horner v hodnotení počínania pilota McLarenu. „Musím sa na to pozrieť ešte raz, keďže som to videl len v priamom prenose a ešte som si nepozrel opakované zábery. Penalizácia je však napohľad prísna.“

Šéf Red Bullu zašiel ešte ďalej a špekuloval, či Norrisovo rozpoloženie neovplyvnil aj sobotný šprint, keď prehral súboj nielen s Verstappenom, ale aj s tímovým kolegom Oscarom Piastrim. „O Maxovi sa vie, že je to tvrdý pretekár. Myslím si, že Lando sa pokúšal niečo kompenzovať,“ prehlásil Horner.

„Ku kolízii sme smerovali pár pretekov a zdala sa byť nevyhnutná. Skôr či neskôr by medzi nimi k niečomu došlo. Sú to dvaja tvrdí pretekári a ich lakte boli stále širšie a širšie. Možno to bol trochu dôsledok toho, ako Max predbehol Landa bez DRS v nájazde do štvrtej zákruty v šprinte. Následne ho predbehol aj tímový kolega. Zrejme to bol jeden z dôsledkov kolízie,“ dodal Horner.

Súvisiace články

Diskusia