logo F1online.skF1online.sk

Gasly o súboji s Oconom: Máme nastavené jasné pravidlá

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2024

Alpine čaká ešte veľmi dlhý a nervózny zvyšok sezóny. Pierre Gasly a Esteban Ocon sa zo železnou pravidelnosťou dostávajú do súbojov a sporných situácií, ktoré raz hnevajú jedného, potom druhého. Gaslymu v nedeľu prekážala veľmi tvrdá obrana jeho kolegu.

Na jedno sa v tejto sezóne môžeme spoľahnúť. Esteban Ocon a Pierre Gasly sa aspoň na pár kôl ocitnú vedľa seba a buď bude musieť zasiahnuť tím prostredníctvom tímovej réžie, alebo bude nasledovať napínavá bitka, pri ktorej musí tŕpnuť najmä boxový múrik.

V nedeľu sa bojovalo o body. Esteban Ocon s Pierrom Gaslym takmer naraz predbehli Fernanda Alonsa a do tretej zákruty dorazili tesne pri sebe. Starší z dvojice sa pokúsil o predbiehací manéver na vonkajšku, ale kolega mu miesto nenechal. “To čo bolo? Prečo ma vytlačil z trate?” pýtal sa Pierre Gasly.

“Páni!” zhíkol za nimi Fernando Alonso, aj keď nevieme, či to bola reakcia na urputný súboj pred ním, alebo na to, ako ho obaja takmer naraz predbehli.

Podľa Pierra Gaslyho pred pretekmi dostali v tíme jasné inštrukcie o tom, ako majú medzi sebou bojovať. “Myslím si, že pred pretekmi to ani jasnejšie nemohli byť,” uviedol pre médiá. Keď dostal prvú otázku na margo vzájomného súboja, najskôr päť sekúnd mlčal a uvažoval, čo k tomu môže povedať. “Ja mám však dosah len na to, čo sa deje s mojím autom, nemám pod kontrolou tohto chlapíka. Tak to už raz je…”

Gaslymu sa o pár kôl neskôr manéver vydaril a cez vysielačku odkázal: “Čau!” a už Ocona nestretol. Mal však šťastie, že do boxov mohol ísť ako prvý, pretože inak by Oconovi mohol vyjsť undercut.

“Bolo by fajn, keby som dostal nejaké miesto, no niekedy to miesto nemáte a musíte si nájsť inú cestu,” komentoval Gasly po zisku desiateho miesta. “Z mojej strany to bolo čisté a podarilo sa mi z toho vyžmýkať bod, čo je najdôležitejšie.”

Zatiaľ čo Gasly nebol spokojný so vzájomným súbojom, Esteban Ocon videl “tvrdé a férové pretekanie” bez toho, aby to nejako obšírnejšie vysvetľoval. Prezradil však, že nedeľa mu celkom nevyšla a na rozdiel od zvyšku víkendu rýchlostne zaostával.

“Mali sme veľmi dobrý štart a dokázal som sa dostať pred Nica, čo bol náš cieľ. Žiaľ, potom som začal strácať na všetky autá. Nedarilo sa mi s nimi bojovať. Nemali sme rýchlosť a prepadli sme sa mimo bodované priečky. Je to sklamanie, ale pretekáme opäť o pár dní a azda sa nám bude viac dariť v Silverstone,” myslí na ďalší víkend Esteban Ocon.

Réžia priameho prenosu nám v nedeľu ukázala aj to, že z monopostu Estebana Ocona po prejazde obrubníkmi odletela jedna sada deflektorov. Možno aj to ho stálo nejakú desatinku, hoci on si nič nevšimol.

“Je to čudné, že mi o tom všetci vravia. Bavil som sa s inžiniermi a nič si nevšimli. Ak nám však odletí kus karosérie a nevidíme žiadnu zmenu na množstve prítlaku, tak je to trochu znepokojujúce. Budem sa musieť s chlapcami na to pozrieť. Chlapci mi nič nespomínali, takže budeme to musieť pochopiť,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia