logo F1online.skF1online.sk

Hamilton jazdil s poškodenou podlahou, nebol však spokojný ani so sebou

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Mercedesu sa po kolízii Maxa Verstappena a Landa Norrisa naskytla príležitosť, ktorú by bol hriech prepásť. George Russell sa jej úspešne chopil, ale Lewis Hamilton na pódiu chýbal. V nedeľu sa trápil so svojím monopostom aj sám so sebou.

Keď sú popretekové rozhovory Lewisa Hamiltona také krátke, je jasné, že čím skôr chce ísť domov. Rozoberať víkendové trápenie by sa na jeho mieste asi nikomu nechcelo. Štvrté miesto je však vzhľadom na problémy celkom prijateľný výsledok.

Celé sa to začalo už v prvej zákrute, kde sa Lewis Hamilton musel vyhnúť kolízii s Carlosom Sainzom výletom do výbehovej zóny. Aj vďaka tomu sa dostal pred Ferrari, no tím mu prikázal pozíciu vrátiť, aby mu FIA neudelila päťsekundový trest.

Pri súboji so Sainzom zrejme došlo k dotyku. “Na aute som mal nejaké poškodenie. Myslím, že so Sainzom sme sa dotkli. Na boku auta mám značku. To je aj dôvod, prečo som bol v prvej zákrute široký,” povzdychol si Lewis Hamilton, ktorému dal inžinier príkaz vrátiť Sainzovi pozíciu aj bez výzvy zo strany FIA. Počas pretekov o tom informoval komunikačný riaditeľ Bradley Lord.

V nedeľu bol hlavnou postavou jeho tímový kolega, ktorého výkon neprehliadol. “Gratulujem však Georgeovi,” poslal pozdrav aj druhej strane garáže a poďakoval sa celému tímu, ktorý si “toto všetko zaslúžil”. Bolo mu však ľúto, že pre svojich kolegov nevybojoval viac. “Toto bol zas jeden z tých nepodarených dní.”

“Ja som bol celý víkend dosť na h… Nebolo to preto, že by som sa nesnažil, len sme boli celkovo pomalí. Toto nie je akceptovateľné,” doplnil na margo pretekov, ktoré dostali z jeho strany negatívny prívlastok “šokujúce”.

Okrem toho sedemnásobný majster sveta dostal päťsekundový trest, keď mu na vjazde do boxov ušla zadná časť auta a on prekročil bielu čiaru. Komisárom sa o tomto prekročení rozhodovalo veľmi ľahko, pretože za sebou nechal dlhú čiernu šmuhu.

Šéf tímu Toto Wolff prezradil, že poškodenie na Hamiltonovom aute zrejme nepochádzalo z kontaktu so Sainzom, ale obrubníkom. “Toto bol jeden z jeho zlých dní. Mal slušný štart, ale po prvej zákrute musel vrátiť pozíciu. Bolo dosť jasné, že keby sme to nespravili, dostali by sme desaťsekundový trest.”

“Okrem toho mal poškodenú podlahu z jazdy po obrubníku. Asi ju mali poškodenú všetci, ale toto bolo rozsiahle. Časť, ktorá sa zlomila, ho pripravila o dve a pol desatiny, doplnil.

Okrem poškodenej podlahy mal Hamilton vo svojej pravej bočnici dieru, ktorá teoreticky mohla pochádzať zo súboja so Sainzom.

Súvisiace články

Diskusia