logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hornera dostal Verstappen „prísny“ trest: Landovi nechal dosť miesta

Max Verstappen, Christian Horner a Gianpiero Lambiase
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 6. 2024

Formula 1 už nie je zvyknutá na kontroverziu v bitke o víťazstvo. Na tohtoročnej Veľkej cene Rakúska sme sa však dočkali jednej veľkej. Podobne ako napríklad v roku 2021 (a hlavne v sezónach pred tým) je na pretrase správanie Maxa Verstappena na trati. Ten sa však aj teraz môže spoľahnúť na podporu a obhajobu svojho šéfa.

Verstappen dostal za svoje počínanie v súboji s Norrisom desaťsekundový trest. Názor kompetentných je tak jasný, ale ako by povedal sám Max: „Každý má právo na svoj názor.“ Ten svoj vyslovil aj šéf Red Bullu Christian Horner, ktorý sa zastal svojho jazdca.

„Podľa mňa mal Lando dosť miesta. V tom čase mal na konte už štyri porušenia traťových limitov, ale takéto veci sa stávajú. Budúci víkend sa vrátime späť,“ odkázal Horner.

Nevieme, čo tým chcel povedať. Znamená to, že keď ste boli štyrikrát mimo trate, máte uhnúť z cesty a nebojovať o víťazstvo? Niečo také nie je v povahe pretekárskeho jazdca. Ak tým chcel Horner povedať, že Norrisovi chýbalo pretekárske IQ, tak sa môžeme pozrieť aj na Maxa, ktorý mal tiež vedomosť o tom, že Lando štyrikrát prekročil traťové limity, ale napriek tomu išiel do agresívnej (a podľa komisárov aj nedovolenej) obrany.

„Máte tu tvrdých pretekárov a Lando mal poriadne široké lakte. Už predtým medzi nimi došlo ku kontaktu a nakoniec to oboch pripravilo oveľa,“ odpovedal Horner na otázku, či Verstappen nebol pripravený na druhé miesto.

„Max dostal defekt a potom aj penalizáciu, ktorá bola podľa mňa prísna. Nuž, aj to so sebou prináša motoršport. Je to veľmi frustrujúce a zvlášť na tejto trati, ale tak to na pretekoch niekedy chodí. V sobotu sme zapísali krásne víťazstvo, dnes sme pekne kontrolovali preteky, ale to sa vo Formule 1 stáva,“ odpovedal Horner.

Toho zhodou okolností spovedal známy reportér Ted Kravitz, ktorý už neraz rozčúlil Red Bull a Verstappena svojimi vyjadreniami, najmä na margo Abú Zabí 2021. Redaktor Sky si ani v tomto prípade neodpustil drobné podpichnutie do svojho krajana, ktorému povedal: „Víťazstvo ste odovzdali Totovi Wolffovi…“

Horner odpovedal: „Gratulujem Georgeovi. V každom prípade si však myslím, že si z tohto víkendu môžeme odniesť množstvo pozitív. Mali sme veľmi rýchle auto, dvakrát sme stáli na pole position, vyhrali sme šprint a tuším, že Max ešte zvýšil svoj náskok v šampionáte.“

Súvisiace články

Diskusia