logo F1online.sk

Komisári trestajú, prvým “odsúdeným” je Carlos Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2020

Sainzova nešťastná sobota pokračuje. Okrem toho, že Španielovi chýbala rýchlosť, pod čím sa však výrazne podpísali i rozhodnutia tímu, sa Sainz na štarte prepadne o tri miesta potom, čo mu komisári udelili trest.

Carlos Sainz mal počas kvalifikácie zablokovať Sergia Péreza. Situácia však spočiatku nebola úplne prehľadná, Andreas Seidl bol v rozhovore pre Sky Sports presvedčený, že Sainz bol v čase údajného blokovania v ostrom kole.

Nebolo by to veľké prekvapenie, keďže kvalifikácia v daždi neprebieha rovnako ako na suchu, keď jazdci po výjazdovom kole zajazdia jediné ostré, po ktorom sa hneď vracajú do boxov. Na mokrej trati je však dôležité odjazdiť čo najviac kôl v jednom slede.

Komisári po prezretí všetkých záberov, po vypočutí Carlosa Sainza a predstaviteľov tímu vydali verdikt, v ktorom Sainza potrestali stratou troch miest. V skutočnosti totižto práve vyšiel z boxov. Tím ho navyše upozornil na súperov za ním.

“Carlos Sainz práve opúšťal boxy, keď prvou zákrutou prechádzal Sergio Pérez,” píšu komisári v odôvodnení. “Sergio Pérez sa dotiahol na Carlosa Sainza v druhej a tretej zákrute a Carlosom Sainzom bol blokovaný v niekoľkých nasledujúcich zákrutách.”

“A hoci výnimočné podmienky na trati mali tiež dopad na túto udalosť, vo vysielačkovej komunikácii tímu bol Carlos Sainz varovaný, že je za ním Sergio Pérez,” dodávajú komisári, ktorí k spomínanému trestu prirátali Sainzovi aj jeden trestný bod. Je to jeho prvý v priebehu posledných dvanástich mesiacov.